Tempo950x100

Tempo300x100

Агровиробники просять ввести квоти на турецькі огірки та томати

Агровиробники просять ввести квоти на турецькі огірки та томати

З року в рік в загальному обсязі імпорту зростає частка Туреччини. Так, за перше півріччя 2018 року, імпорт томата й огірка з території цієї країни склав 49,20 тис. тонн. Про це повідомила комерційний директор Торгового дому «Калинівка-Преміум» Людмила Налбат, пише ukrainefood.org.

При цьому, за словами фахівця, наприклад, основний імпорт огірка здійснюється з грудня по березень, а томата – з грудня по липень. Імпортна продукція завозиться в ті сезони, коли українська продукція або відсутня, або дорога. Перевищення імпорту над експортом, незначні обсяги експорту, низька купівельна спроможність нашого населення, призводять до істотного зниження ціни на продукцію в весняно-літній період.

За інформацією Людмили Налбат, за даними 2018 року, в Україні, що має площу  майже 603,7 тис. кв. км, площа скляних теплиць займає всього 280 га. Наприклад, на площі Королівства Нідерландів, яка становить лише 42 508 кв. км., площа скляних теплиць – 6 000 га.

При цьому 95% площ скляних теплиць займають 28 українських господарств, що мають в своєму активі більше 2 га теплиць. З них тільки 7 – мають площу від 10 га. Решта – дрібні господарства площею менше 2 га. Також, в Україні є близько 8000 га плівкових теплиць фермерського і присадибного типу.

Читайте також: Обсяги виробництва тепличних овочів стрімко знижуються

У своєму виступі Людмила Налбат зазначила, що на сьогодні основними культурами які вирощуються в теплицях є:

    огірок (36% в промислових теплицях, 48% в плівкових теплицях фермерського і присадибного типу);
    томат (61% в промислових теплицях, 42% в плівкових теплицях фермерського і присадибного типу);
    перець (3% в промислових теплицях, 4% в плівкових теплицях фермерського і присадибного типу).

Крім того, за словами фахівця, розвиток тепличних господарств в Україні практично зупинився, а у переважної більшості промислових тепличних комбінатів є застарілі теплиці і технології, що заважає конкурувати із зарубіжними виробниками овочів. Так, наприклад, вартість 1 га теплиць із застосуванням новітніх технологій (при традиційній технології вирощування) перевищує 1,5 млн. євро, а при застосуванні LED-технологій (вирощування світлокультури) – до 3,0 млн. євро. І це без урахування будівництва (модернізації) інженерних мереж.

«Таким чином, при відсутності лобіювання та допомоги з боку держави промисловий тепличний бізнес чекає занепад і банкрутство», – зазначила Налбат.

Перегляди: 3
Читай нас у та
Адреса: https://agroreview.com/content/ahrovyrobnyky-prosyat-vvesty-kvoty-na-turecki-ohirky-ta-tomaty
Like
Цікаво
Подобається
Сумно
Нічого сказати