Tempo950x100

Tempo300x100

Актуально про мікоризу: підвищення продуктивності сільськогосподарських культур

Актуально про мікоризу:
підвищення продуктивності сільськогосподарських культур

На Земній кулі останнім часом спостерігаються значні зміни клімату, які проявляються у першу чергу в глобальному потеплінні, континентальних температурних аномаліях, тощо. У багатьох регіонах світу посуха лімітує продуктивність сільськогосподарських культур. На рівні цілої рослини відповідь на стрес, викликаний посухою, включає: затримку росту листків, стебла, а за тривалої посухи – і коренів; закривання продихів; пригнічення фотосинтезу і дихання; зменшення надходження асимілянтів до органів, що ростуть; прискорення старіння листків; затримку росту і недорозвинення генеративних органів; збільшене співвідношення корені/пагони.

Одним із способів підвищення продуктивності сільськогосподарських культур за умов посухи світова наука запропонувала інокуляцію (мікоризацію) коренів рослин АМ (арбускулярна мікориза) грибами. Як свідчать численні дослідження, присвячені цій проблемі, майже у 90 % експериментів утворення мікоризи сприяло поліпшенню росту рослин, а також збільшенню продуктивності різних сільськогосподарських культур. Вважають, що така позитивна відповідь на колонізацію АМ грибами переважно відбувається за рахунок підвищеного поглинання мікоризою зв’язаної вологи, та вологи з більш глибоких шарів ґрунту. Крім того встановлено ефективне вбирання не лише відносно нерухомих іонів із ґрунту, як наприклад фосфору, калію, кальцію, магнію, сірки, цинку, міді, заліза, але й посилене поглинання і транспорту значно рухоміших іонів азоту, особливо за умов посухи.

Прижившись на рослині, микоризні гриби розмножуються на коренях рослин і поширюються в навколишній ґрунт у вигляді великої маси абсорбуючих ниток, збільшуючи поглинання рослиною води і поживних речовин. Ці нитки більш ніж на порядок тонші за кореневі волоски і тому здатні проникати в що найтонші пори ґрунтових мінералів, які є навіть в кожній окремій піщинці. У одному кубічному сантиметрі ґрунту, що оточує корені, загальна протяжність ниток мікоризи складає від 20 до 40 метрів. Гіфи грибів поступово руйнують ґрунтові мінерали, добуваючи з них мінеральні елементи живлення рослин, які не знаходяться в ґрунтовому розчині, особливо такий важливий елемент як фосфор.

Ще одна важлива функція мікоризи – перешкоджання зараженню коренів паразитичними грибами і бактеріями, а також вплив на склад ризосферних організмів.

Читайте також: VITAGRO PARTNER розширює лінійку засобів захисту рослин

На сьогодні не тільки експериментальні, а й виробничі показники доводять, що система вирощування сільськогосподарських культур, що контролюється мікоризою, є на кілька порядків стійкішою і ефективнішою для підвищення врожайності при зменшенні затрат на виробництво. За даними VII-ї Міжнародної конференції по мікоризі (2013, рік Нью Делі) за використання мікоризи в різних ґрунтово-кліматичних зонах було досягнуто наступного збільшення врожайності культур: соя – від 15 до 40%, кукурудза – від 20 до 70%, зернові колосові – від 15 до 30%, овочеві – від 30 до 200%.

Найбільш швидкий та ефективний спосіб для насичення популяціями мікоризи поля – застосування комерційного мікоризного інокулянту при передпосівній обробці насіння зокрема таких культур як соя, соняшник і кукурудза. І тут однією з найбільш вдалих є розробка британських вчених мікоризного препарату Микофикс на основі ендомікоризного гриба  Glomus intraradlces, яка відкриває нову сторінку в оптимальному насиченні ґрунту мікоризантом.

Дані лабораторних досліджень впливу Мікофіксу на посівні якості насіння кукурудзи і соняшнику свідчать про незаперечну ефективну дію мікоризанта ще на старті розвитку культури. Так встановлено як приріст схожості насіння, так і ваги 10 ростків рослин (мал. 1 – 2).

[[{“fid”:”583478″,”view_mode”:”default”,”fields”:{“format”:”default”,”field_file_image_alt_text[und][0][value]”:false,”field_file_image_title_text[und][0][value]”:false},”type”:”media”,”field_deltas”:{“1”:{“format”:”default”,”field_file_image_alt_text[und][0][value]”:false,”field_file_image_title_text[und][0][value]”:false}},”attributes”:{“class”:”media-element file-default”,”data-delta”:”1″}}]]

 

[[{“fid”:”583479″,”view_mode”:”default”,”fields”:{“format”:”default”,”field_file_image_alt_text[und][0][value]”:false,”field_file_image_title_text[und][0][value]”:false},”type”:”media”,”field_deltas”:{“2”:{“format”:”default”,”field_file_image_alt_text[und][0][value]”:false,”field_file_image_title_text[und][0][value]”:false}},”attributes”:{“class”:”media-element file-default”,”data-delta”:”2″}}]]

 

Мал. 1 Результати пророщування насіння кукурудзи обробленого препаратом Мікофікс

[[{“fid”:”583480″,”view_mode”:”default”,”fields”:{“format”:”default”,”field_file_image_alt_text[und][0][value]”:false,”field_file_image_title_text[und][0][value]”:false},”type”:”media”,”field_deltas”:{“3”:{“format”:”default”,”field_file_image_alt_text[und][0][value]”:false,”field_file_image_title_text[und][0][value]”:false}},”attributes”:{“class”:”media-element file-default”,”data-delta”:”3″}}]]

[[{“fid”:”583481″,”view_mode”:”default”,”fields”:{“format”:”default”,”field_file_image_alt_text[und][0][value]”:false,”field_file_image_title_text[und][0][value]”:false},”type”:”media”,”field_deltas”:{“4”:{“format”:”default”,”field_file_image_alt_text[und][0][value]”:false,”field_file_image_title_text[und][0][value]”:false}},”attributes”:{“class”:”media-element file-default”,”data-delta”:”4″}}]]

Мал. 2 Результати пророщування насіння соняшника обробленого препаратом Мікофікс

Широке використання Мікофіксу вже на початкових етапах може збільшити прибуток за рахунок прибавки врожаю і відразу ж зекономити кошти на добривах. А у випадку сої, незалежні польові дослідження доводять, що використання мікоризного гриба  Glomus intraradlces в умовах Центрально-Західного Лісостепу може призвести до підвищення врожайності від 9 до 20%. Крім того, мікоризація ґрунту буде працювати і на перспективу за рахунок покращення структури ґрунту, його оздоровлення, покращення фітосанітарного стану.

Компанія Vitagro Partner пропонує унікальний мікоризний засіб MycoFix, який бездоганно зарекомендував себе на полях господарств наших клієнтів.

 

Перегляди: 3
Читай нас у та
Адреса: https://agroreview.com/content/aktualno-pro-mikoryzupidvyshchennya-produktyvnosti-silskohospodarskyh-kultur
Like
Цікаво
Подобається
Сумно
Нічого сказати