Tempo950x100

Tempo300x100

Алергія, отруєння, рак: еколог розповіла про ймовірні наслідки інциденту із обробкою тернопільських полів пестицидами

Алергія, отруєння, рак: еколог розповіла про ймовірні наслідки інциденту із обробкою тернопільських полів пестицидами

Про це заявила в коментарі УНН еколог Алла Войцеховська, коментуючи масове отруєння тернополян отрутохімікатами.

За її словами, вітчизняні контролери давно закрили очі на недбале поводження із пестицидами з боку аграріїв.

“Жоден контролюючий орган в Україні не здійснює контроль за використанням пестицидів у сфері АПК. А українські підприємства вдало користуються такою безконтрольністю. Наш державний реєстр нараховує близько 1,1 тис. пестицидів, і щонайменше 20 речовин із цього переліку – заборонені у ЄС. Серед них – надзвичайно токсичні і такі, які викликають онкологічні захворювання. У цих пестицидів навіть термін реєстрації закінчився, а ми продовжуємо ними обробляти поля”, – розповіла Войцеховська.

Про небезпеку пестицидів українські селяни говорять не перший рік, нагадала еколог. Деінде влада почула людей, заборонивши фермерам розпилювати хімікати авіаційним шляхом.

“Так, із юридичної точки зору це не зовсім правильно. Але як інакше люди мають захистити своїх дітей? Діти ходять до школи між полями, обробленими отрутохімікатами і труять себе. Залишки розпилених авіаційним шляхом пестицидів стікають по вікнам тих, хто живе поблизу полів. Українці у відчаї від такого свавілля з боку держави і компаній, які користуються цим свавіллям”, – розповіла еколог.

Також, Войцеховська попередила про небезпеку вживання продуктів харчування, що містять пестициди.

“Із соняшника, обробленого пестицидами, виготовлять олію із пестицидами. Це – онкологія. Будьте певні. Скільки говорилося про те, що до четвертого коліна пестициди передаються із грудним молоком, а все так і лишилося – на рівні розмов”, – резюмувала Войцеховська.

Українські аграрії не надто переймаються здоров’ям співвітчизників, коментує проблему еколог Олег Перегон.

“Раніше через недбалість аграріїв отруїлися бджоли у Харківській області, минулого тижня – тернополяни. І ці випадки мають дві причини. Перша – відсутність фаховості фермера, який використовує пестициди тоді, коли вважає за потрібне. Нагадаю, що у першому випадку пестициди були використані у період активності бджіл, чого робити не можна.

Читайте також: Масове отруєння хімікатами на Тернопільщині: після обробки полів постраждали 252 людини

Друге причина – люди, які взяли сьогодні землю для обробки, думають лише про прибутки, вони не думають про те, що буде далі. Не дбають про те, що буде із землею завтра, що буде із їхніми сусідами. Треба змінити свідомість аграріїв, аби вони розуміли, що вони тут на роки і на десятиліття, треба нести відповідальність перед людьми”, – пояснив Перегон.

Перегляди: 2
Читай нас у та
Адреса: https://agroreview.com/content/alerhiya-otruyennya-rak-ekoloh-rozpovila-pro-jmovirni-naslidky-incydentu-iz-obrobkoyu-ternopilskyh-poliv-pestycydamy
Like
Цікаво
Подобається
Сумно
Нічого сказати