Алгоритм дій для захисту від рейдерства

Алгоритм дій для захисту від рейдерства

У 2016 році було близько 7 тис. рейдерських атак. Про це розповів Дмитро Александров, засновник і керуючий партнер Alexandrov & Partners, пише propozitsiya.com.

В основному захопленням піддаються невеликі підприємства від 3 до 10 тис. га.

«Вони розраховують на те, що держава повинна створити їм якесь благо у вигляді нормативного акта, який їх убезпечить від рейдерського захоплення. Але по суті рейдество – це як відкриття сейфу злодієм. Чим досконаліша система захисту, тим досконаліші виверти шахраїв. Це свого роду безперервна гонка озброєнь», – розповів юрист.

Незаконну схему Д. Александров описав на прикладі, який сколихнув всю Україну – захоплення в Бережинці. Підприємство обробляло 3 тис. га. Рейдери готувалися до нього близько півроку, і ситуацію можна було би відстежити заздалегідь. Якби підприємство мало юристів, і зробили найпростіші дії по захисту, вони могли б уникнути захоплення, впевнений фахівець. Рейдери створили два фіктивних борги в Кропивницькому і Києві. Підробивши довіреність, переписали частку власників і переоформили власність на інших осіб.

Атаки найчастіше відбуваються під час свят (Новий рік, травневі), коли на підприємстві мінімум людей.

«На початку травня на підприємство зайшли 50 осіб, в цей час на рахунках було 20 млн грн, але певна частка везіння аграріїв допомогла зберегти гроші», – розповів спікер.

Не чекаючи захисту від держави, підприємство може саме вжити ефективних заходів, щоб захиститися від незаконних захоплень, радить Александров. Для цього в Alexandrov & Partners розроблений антирейдерський аудит, який передбачає вивчення підприємства та його діяльності і розробки рекомендацій, щоб уникнути нападів.

«Це як ТО автомобіля», – додав юрист.

Під час аудиту, юристи цікавляться у керівника підприємства, чи були останнім переговори про продажі, конфлікти з акціонером, скандальні звільнення фіндиректорів, юристів – все це може безпосередньо впливати на можливість рейдерського захоплення.

Алгоритм дій для захисту від рейдерства від Alexandrov & Partners

1. Ефективний PR – активна взаємодія з громадськими та політичними організаціями, ЗМІ.

2. Надійна фізична охорона об’єкта.

3. Розвідка – потрібно знати, з ким боротися

4. Соціальна робота і робота з пайовиками.

«Під час захоплення в Бережинці, у силової групи був пайок на тиждень, а далі вони почали добувати їжу самі – колоти свиней, здавати речі на металобрухт. У селян спрацювала генетична пам’ять – бабусі й дідусі почали асоціювати їх з поліцаями. І викинули загарбників з вилами з підприємства. Потім власники включилися, що вони мало платять людям, які стали на їх захист», – зазначив він

5. Робота з органами влади.

Готівкові кошти для організації захисту.

«Своїх клієнтів я питаю: «У Вас в сейфі лежить від $50 до $100 тис на війну? Адже в будь-який момент можуть знадобитися ресурси».

6. Збереження договорів і юридичної інформації.

7. Інформаційна безпека.

Якщо у рейдера немає доступу до електронної бази договорів, він не знатиме, з ким потрібно домовлятися. Коли весь доступ до бази даних знаходиться під контролем однієї людини, виникає великий ризик.

«На одному з підприємств вмирає діджитал-директор, молодий хлопець 30 років. З ким і як побудовані комунікації, де знаходяться документи, хто взаємодіє з віддаленим сервером – щоб знайти відповіді на ці питання потрібно місяць. Але деякі коди неможливо отримати до тих пір, поки спадкоємці не вступлять у свої права», – розповів Д. Александров.

Серед порад про дії, коли рейдерське захоплення вже здійснений Д. Александров озвучив складання експертизи про підробку документів.

«Так, думка фахівця це не аргумент для суду і прокуратури, але для розмови з губернатором, журналістом – це аргумент. Коли ми вивісили на площі в Кропивницькому висновок фахівця про підробку підписів, відразу фокус почав зміщуватися в іншу сторону», – додав юрист.

 

Перегляди: 3
Читай нас у та
Адреса: https://agroreview.com/content/alhorytm-dij-dlya-zahystu-vid-rejderstva
Like
Цікаво
Подобається
Сумно
Нічого сказати

    16 Квітня

    В Україну намагалися завезти 850 кг кабачків з перевищеним вмістом нітратів

    У Польщі заявили, що “зернове питання” з Україною має вирішити Брюссель

    15 Квітня

    Corteva Agriscience та Ощадбанк пропонують фермерам скористатися програмою кредитування за зниженими ставками для закупівлі засобів захисту рослин

    Штучний інтелект допоможе скоротити харчові відходи та придумає рецепти із того, що є у холодильнику

    У ЄС викрили шахрайську схему щодо медичного канабісу на 645 млн євро

    У квітні передача зернових до Румунії скоротилася на майже 35%

    ЄС може ввести додатковий контроль для українських перевізників, що їдуть через Польщу

    Майже 100 модульних зерносховищ отримали аграрії Херсонщини

    “Руйнування критичні”: які наслідки окупації для АПК Запорізької області

    USDA збільшив прогноз експорту української пшениці

    БІЛЬШЕ НОВИН