Tempo950x100

Tempo300x100

АМКУ почав розслідування щодо найбільшого вітчизняного виробника курятини

АМКУ почав розслідування щодо найбільшого вітчизняного виробника курятини

Антимонопольний комітет (АМКУ) розпочав розслідування дій на ринку курятини 5 фабрик і ПрАТ “Миронівський хлібопродукт”, що входять до одного з найбільших виробників м’яса птиці компанії “Миронівський хлібопродукт” (МХП, Київ), за ознаками зловживання монопольним становищем.

Про це повідомив голова АМКУ Юрій Терентьєв на своїй сторінці в соціальній мережі Facebook.

Він написав, що під час дослідження цього ринку АМКУ виявив, що МХП має структурні ознаки монопольного становища у сфері первинної реалізації курятини.

Зазначається, що виробництво курячого м’яса здійснюється МХП на власних птахофабриках, а майже весь обсяг виробленого товару реалізується через ПрАТ “Миронівський хлібопродукт”.

Так, АМКУ було зафіксовано, що ПрАТ встановлює торговим партнерам умови для закріплення території продажів, зобов’язує партнерів дотримуватися цінової політики МХП і забороняє їм продавати продукцію конкурентів.

Таким чином, зі слів Терентьєва, МХП практикує обмежувальну торговельну політику щодо дистриб’юторів, субдистриб’юторів і партнерів.

“Ці дії групи МХП можуть призвести до порушення структури ринку дистрибуції курятини, суттєвого обмеження права інших учасників ринку вільно обирати собі партнерів, а також нав’язування учасникам ринку власних правил поведінки”, – прокоментував він.

Також Терентьєв зазначив, що метою таких дій може бути як зміцнення власних позицій на ринку, так і спроби обмежити конкурентоспроможність товарів конкурентів, що мають більш слабкі позиції на ринку.

За результатами дослідження Антимонопольний комітет починає збір та аналіз доказів у справі.

На початку 2018 року асоціація “Союз птахівників” заявила, що вважає безпідставними заяви АМКУ про порушення законодавства про захист економічної конкуренції на ринку м’яса птиці.

МХП, у свою чергу, зазначила, що однією з підстав для зростання цін, серед іншого, є збільшення собівартості виробництва курятини на 20%, зокрема впливає зростання цін на зернові культури, які займають суттєву частку в собівартості, і інші складові.

Перегляди: 5
Читай нас у та
Адреса: https://agroreview.com/content/amku-pochav-rozsliduvannya-shchodo-najbilshoho-vitchyznyanoho-vyrobnyka-kuryatyny
Like
Цікаво
Подобається
Сумно
Нічого сказати