Аналітики USDA знову наробили галасу черговими звітами

Аналітики USDA знову наробили галасу черговими звітами

Так, за новою оцінкою глобальне виробництво пшениці становитиме 771,5 млн тонн, що на 9,4 млн тонн менше, порівняно з прогнозами в червні, але на 40,6 млн тонн більше, порівняно з минулим маркетинговим роком. 

Тому, попри зниження, врожай 2019/20 МР ще може стати рекордним.  Причиною загального зниження  стало скорочення прогнозів виробництва майже всіх глобальних виробників  – Австралії (-1,5 млн тонн), Канади (-1,2 млн тонн), ЄС (-2,5 млн тонн), Росії (-3,8 млн тонн), України (-1 млн тонн). Зростання прогнозів для США (+0,5 млн тонн) та Казахстану (+0,2 млн тонн) лише незначно покращили ситуацію. Прогнози щодо споживання пшениці було скорочено на 2,9 млн тонн  до 760,1 млн тонн, а експорту – на 1,65 млн тонн до 182,25 млн тонн. Експорт знизили для Росії (-2,5 млн тонн), Австралії (-1 млн тонн) та України (-0,5 млн тонн). В той час  ЄС, попри зниження прогнозів виробництва може наростити експорт до 27 млн тонн, що на 0,5 млн тонн менше порівняно з червневим прогнозом і на 3 млн тонн більше порівняно з минулим маркетинговим роком.  

Основною причиною для падіння прогнозів виробництва в Україні стало зниження очікуваної врожайності з 42,9 ц/га до 41,1 ц/га через суху та спекотну погоду в Степовій зоні України, де виробляється близько половини українського врожаю пшениці. Зниження прогнозу виробництва вплинуло й на оцінку експорту:  експерти за місяць знизили прогноз на 0,5 млн тонн до 19 млн тонн. Порівняно з минулим маркетинговим роком експорт може зрости на 2,8 млн тонн.

Також експерти відмітили цінову ситуацію на пшеницю в Чорноморському регіоні. Тоді як в усьому світі ціна протягом квітня-червня зросла на 4 $/тонну – 26 $/тонну, залежно від регіону, в  Чорноморському регіоні  спостерігалося різке зниження – на 19 $/тонну до 197 $/тонну. Можна додати, що тільки в цьому регіоні ціна нижча 200 $/тонну.

На відміну від пшениці, прогнози світового виробництва кукурудзи експерти знову підняли: на 5,9 млн тонн до 1105 млн тонн. І, як і минулого місяця, драйвером змін стали США. Через складні погодні умови посівна кукурудзи тут затягнулася, тому тільки в новому звіті  експерти змогли остаточно оцінити площі під цією культурою.  За рахунок зростання площі на 0,48 млн га, прогнози виробництва для цієї країни підняли на 4,9 млн тонн. За рахунок збільшення площ та збільшення можливої врожайності (з 71,7 ц/га до 72,3 ц/га) підвищилися прогнози виробництва також і для України – на 1 млн тонн до 34 млн тонн. Прогнози стосовно світової торгівлі залишилися незмінними, оскільки зниження прогнозу експорту в Бразилії (- 1 млн тонн) було компенсовано зростання прогнозу для України (+1 млн тонн).

Очікування світового виробництва ячменю в 2019/20 МР знизилися на 0,19 млн тонн до 151,87 млн тонн. Зростання прогнозів для Канади (+0,4 млн тонн) та США (+0,3 млн тонн), не змогло компенсувати зниження в Україні (-0,5 млн тонн), Індії (-0,2) та Росії (-0,1 млн тонн). Прогнози стосовно експорту зменшилися на 0,16 млн тонн.

Якщо говорити про олійні, то американські експерти  прогнозують, що в 2019/20 МР їх  глобальне виробництво становитиме 586 млн тонн, що на 11,7 млн тонн менше, ніж передбачалося в червні. Крім того, такий обсяг на 16,3 млн тонн або 2,7% менший, порівняно зі збором в 2018/19 МР. Через надмірні опади в США, зниження прогнозованих площ під соєю в Україні та зменшення врожайності в Канаді, прогнози виробництва сої в цих країнах скоротилися на 8,3 млн тонн, 0,25 млн тонн і 0,1 млн тонн відповідно. Загальний прогноз виробництва сої був знижений на 8,4 млн тонн до 347 млн тонн. Також зменшили прогнози стосовно виробництва ріпаку – на 3 млн тонн до 71,78 млн тонн та соняшнику – на 0,4 млн тонн до 50,5 млн тонн. Прогнози світового експорту олійних культур знизили на 0,24 млн тонн.

Джерело: Аналітичний департамент УАК 

Перегляди: 3
Читай нас у та
Адреса: https://agroreview.com/content/analityky-usda-znovu-narobyly-halasu-cherhovymy-zvitamy
Like
Цікаво
Подобається
Сумно
Нічого сказати

    24 Квітня

    До Ради внесли постанову про звільнення міністра агрополітики Сольського

    У квітні зросли обсяги передачі зерна залізницею до Польщі

    Справа про оборудки із землею: крім міністра АПК Сольського, підозру отримав його заступник

    Зниження ставок фрахту на перевезення зерна з глибоководних портів сприяє зростанню експортних цін

    Цукровий буряк може стати невиграшним квитком для багатьох фермерів, – думка

    Українське зерно сьогодні найдешевше на світовому ринку. Саме тому його так активно купують

    На ринку ріпаку значні цінові коливання

    «Кернел» збільшив обсяги експорту зерна вдвічі з початку року

    Державний оператор тилу відсторонив компанію “Твій Хліб” від постачання продуктів для ЗСУ

    АРМА планує скасувати аукціон з продажу мінеральних добрив – провели без належної конкуренції

    БІЛЬШЕ НОВИН