Tempo950x100

Tempo300x100

Андрій Тараман: В деяких селах вже більше половини землі розпродано

Андрій Тараман: В деяких селах вже більше половини землі розпродано

Скільки років вашому кооперативу, скільки людей входить до його складу?

Кооператив організувався до війни, в 2013 році, на сьогодні в нього входить 36 осіб, в користуванні «Універсалу» 150 га землі с/г призначення. У нас обслуговуючий кооператив, ми надаємо послуги селянам по собівартості. Вступний внесок до нашого кооперативу складає 60 гривень. Пайові внески залежать від кількості орендованої землі.

 

Чим кооператив відрізняється від колгоспу?

Перш за все тим, що кооператив складається з однодумців, радянський же колгосп часто нагадував героїв байки «Лебідь, Щука і Рак». У колгоспі людина не відчуває себе хазяїном, вона себе відчуває найманим працівником. Також колгосп був колективним хазяйством, через що в ньому процвітали крадіжки. В кооперативах все дуже прозоро, люди самі працюють для себе. Плюс впливають особливості сільських територій: якщо Петро вкрав солярку, все село буде знати, і Петрові буде дуже соромно. Ми самі купуємо паливо, насіння, деяке устаткування – а як можна красти у самих себе?

 

Що вам дасть подарована сьогодні техніка?

У нас була реальна проблема: висівати зернові. Ми маємо в обслуговуванні трактор, але доводилось наймати сівалку з працівником і це дорого коштувало. Окрім того, ця сівалка дозволить сіяти дрібнонасіннєві рослини, наприклад, люцерну. А коли в обслуговуванні фермера невелика ділянка (20-40 соток), дуже зручно засівати її травами. Також ця техніка зменшить собівартість нашої роботи: якщо приватний фермер здійснює орні роботи за 18-20 грн/сотка, то наша ціна становить 10 грн/сотка, і буде ще дешевшою.

 

[[{“fid”:”227009″,”view_mode”:”default”,”fields”:{“format”:”default”,”field_file_image_alt_text[und][0][value]”:false,”field_file_image_title_text[und][0][value]”:false},”type”:”media”,”field_deltas”:{“2”:{“format”:”default”,”field_file_image_alt_text[und][0][value]”:false,”field_file_image_title_text[und][0][value]”:false}},”attributes”:{“class”:”media-element file-default”,”data-delta”:”2″}}]]

А не хотілось би вам замість вітчизняної техніки отримати у подарунок імпортну?

По-перше, імпортна техніка дуже дорого коштує. По-друге, ремонт і обслуговування цієї техніки також буде набагато дорожчим за українську. Ну і, по-третє, це не патріотично. Ця сівалка навіть розмальована у кольори державного Прапора. Окрім того, ми знайомі з цією технікою, вміємо нею користуватися, і не матимемо проблем із запчастинами.

 

Яка ситуація у регіональних кооперативах зі зрошенням?

Система капельного зрошення необхідна, вона дає суттєву економію води і, відповідно, коштів. Окрім того, при крапельному зрошенні менше росте бур’янів і разом зі зрошенням можна подавати добрива для рослин, це дуже зручно. Тим більше, за такого спекотного літа, яке було останні роки, якщо часто поливати зверху, вода потраплятиме на листя, і воно швидко псуватиметься. Але територія нашого кооперативу розподілена на пайові частки і установка цілісного крапельного зрошення – завдання не з легких, адже це потребує узгодження із кожним пайовиком.

 

Як ставляться фермери Донеччини до ймовірного введення ринку землі?

Я вважаю, що мораторій необхідно знімати, можливо вас здивує така позиція селянина, але на це є ґрунтовні підстави. Наразі продаж землі відбувається повним ходом – її продають, її дріблять на частини (наприклад 5 га ділять на частини по 10 соток, дозвіл на обмін ділянками є, ці 10 соток обмінюються на 5 га із нелегальною доплатою). В деяких селах вже більше половини землі розпродано. На нашу думку, гальмують цей закон саме ті, хто займається скупкою землі по нелегальних схемах. Окрім того, якщо це ваша власність, ви маєте право розпоряджатися нею за власним бажанням. Зараз ціна за пай становить 35000 гривень, за відкритого ринку активізувалася би конкуренція і ціна землі виросла. Оренда наразі складає менше 1000 гривень за га. Але продаж земель має відбуватися прозоро, бо насправді українська земля ціни не має.

 

Як вручали техніку можна подивитися за посиланням.

 

Фотозвіт події тут.

Дар’я Анастасьєва

Ексклюзивно для AgroReview

Перегляди: 2
Читай нас у та
Адреса: https://agroreview.com/content/andrij-taraman-v-deyakyh-selah-vzhe-bilshe-polovyny-zemli-rozprodano
Like
Цікаво
Подобається
Сумно
Нічого сказати