Tempo950x100

Tempo300x100

Антимонопольний комітет визнав компанію Фірташа монополістом на ринку добрив

Антимонопольний комітет визнав компанію Фірташа монополістом на ринку добрив

Про це повідомив голова АМКУ Юрій Терентьєв, пише БизнесЦензор.

“1. Група має ознаки монопольного становища на загальнодержавному ринку первинної реалізації азотних мінеральних добрив. 2. Зафіксовані факти, які можуть свідчити про зловживання монопольним становищем”, – повідомляє Терентьєв.

Глава АМКУ додав, що 24 травня чотирьом компаніям з Group DF (3 заводи-виробника мінеральних азотних добрив і НФ “Трейдінг Україна”) були спрямовані попередні висновки за результатами проведеного розслідування.

“Вартість газу становить близько 70% у собівартості виробництва аміачної селітри. Саме цей зв’язок між сировиною (газом) та кінцевим продуктом (мінеральними добривами) і стала об’єктом зловживань з боку цих компаній”, – повідомляє Терентьєв.

Терентьєв вказує, що підприємства Group DF купували газ для виробництва добрив у пов’язаних компаній, а потім перепродували його всередині групи, постійно піднімаючи ціну.

“Коли газ доходив власне до кінцевого заводу-виробника добрив, його ціна була суттєво завищеною, що призводило до завищення вартості азотних добрив”, –повідомляє Терентьєв.

Також, протягом 2017 року мали місце зупинки виробництва добрив із-за свідомого непроведення розрахунків за газ.

“Юридично такі дії можна кваліфікувати як зловживання монопольним становищем із-за штучного обмеження виробництва добрив”, – повідомляє Терентьєв.

Він пояснив, що АМКУ може оштрафувати Group DF і змусити розділити хімічні активи групи.

“Всеукраїнська аграрна рада вітає позитивні зрушення у даному напрямку. Адже протягом останніх п’яти років учасники ВАР намагались привернути увагу Уряду, Антимонопольного комітету та суспільства в цілому до проблеми з монополізацією ринку добрив в Україні. Закликаємо Антимонопольний комітет активізувати свою діяльність та завершити розслідування. Сподіваємось на те, що ринок мінеральних добрив в Україні буде зрештою демонополізовано”, – йдеться у повідомленні громадської спілки.

У Group DF через холдинг Ostchem входять заводи Черкаський “Азот”, “Рівнеазот” і Сєвєродонецький “Азот”. Менеджмент Дмитра Фірташа також контролює державний “Сумихімпром”.

86% в Ostchem належить Фірташу. Ще 14% – народному депутату від “Опозиційного блоку” Юлії Льовочкіної, рідній сестрі Сергія Льовочкіна – партнера Фірташа по телеканалу “Інтер” і екс-глава Адміністрації президента Віктора Януковича.

Перегляди: 1
Читай нас у та
Адреса: https://agroreview.com/content/antymonopolnyj-komitet-vyznav-kompaniyu-firtasha-monopolistom-na-rynku-dobryv
Like
Цікаво
Подобається
Сумно
Нічого сказати