Tempo950x100

Tempo300x100

Антирейдерька комісія на роздоріжжі: віддати землю «правильним» чи правим

Антирейдерька комісія на роздоріжжі: віддати землю «правильним» чи правим

16 листопада Антирейдерська комісія при Міністерстві юстиції розглядала справу підприємства «Віскар Агро» (Київська обл.), яке нібито уклало договори оренди без відома власників паїв і за результатами засідання мало б цю землю втратити, адже самі організатори подачі скарги поширювали інформацію, що мають для цього всі необхідні домовленості з Комісією. Про це повідомляє прес-служба ВАР.

Згідно тексту скарги, наданому Всеукраїнській Аграрній Раді, 11 пайовиків начебто не знали про укладення договорів оренди з вказаним господарством та не отримували відповідну плату. Однак скарга має суттєві фактичні помилки, які, за словами юриста Сергія Мірошниченка (Юридична фірма ОМП), не могли бути зроблені випадково і свідчать про фіктивність документа.

«Комісія прийняла до розгляду заяву, яку мала відкинути одразу. По-перше, в ній перераховано 11 скаржників, а підписів стоїть 12. По-друге, люди нібито дізналися про порушення своїх прав у 2015 році, а за законом, Комісія не розглядає скарги, подані пізніше, ніж через 60 днів після виявлення порушень. По-третє, згідно тексту скарги, паї постраждалих знаходяться в Обухівському районі, в той час як насправді всі пайовики підприємства, в тому числі й скаржники, проживають в Кагарлицькому», – сказав Сергій Мірошниченко.

«Це все абсурдні помилки, які лише свідчать про те, що скарга робилася під копірку, а люди підписували документ, або не знаючи його суті, або взагалі його не бачивши», – додав він.

В ході засідання Комісії юристи вказали на ці та інші помилки скарги, а також надали детальний звіт про виплату орендної плати та отримання її пайовиками. Все засідання фіксували відеокамери, в тому числі одного з національних телеканалів, що, на думку представника юридичної служби «Віскар Агро» Олександра Вашеки, може поставити комісію у складне становище, якщо її члени дійсно мали домовленості з рейдерами.

«У травні-червні до наших пайовиків ходили певні люди і пропонувати їм перейти в інші господарства. За словами людей, видавали гроші і цукор, а за це просили підписувати з ними договори і ще якісь документи. Частина людей дійсно з ними щось підписала. Також нам повідомляли, що рейдери переконували людей, що можуть скасувати діючі договори оренди з нами без суду і взагалі без фізичної участі самих пайовиків, через Антирейдерську комісію при Мін’юсті. Тобто людям треба було лише підписувати папірці, а вони зробили б все самі», – розповів Олександр Вешека.

За його словами, запрошення на засідання з розгляду скарги відбувалося за звичним для Комісії сценарієм: діловод Мін’юсту повідомив про скаргу лише за день до її розгляду.

«Ми приїхали на призначений час, але попереднє засідання затягнулося. Це було нам на руку, бо так ми отримали час, щоб вимагати скаргу і ознайомитися з нею. Тоді ми й виявили всі ті помилки, і добре, що це було перед засіданням», – зауважив юрист «Віскар Агро».

Комісія має винести рішення 20-24 листопада. Постраждалі очікують, що скаржникам відмовлять у задоволенні їхніх вимог, враховуючи наявність відео-фіксації та присутність ЗМІ під час розгляду. Однак, служба корпоративної безпеки ВАР попереджає, що такі випадки непоодинокі. В регіонах України працюють різні групи осіб, що професійно займаються створенням подібних скарг, підкупом чиновників, обманом орендодавців в інтересах як фіктивних, так і реальних компаній. ВАР закликає всіх постраждалих надавати подібним випадкам якомога більшого суспільного розголосу, адже це є один з найдієвіших інструментів проти неправомірних рішень з боку Комісії та будь-яких інших органів влади.

Перегляди: 4
Читай нас у та
Адреса: https://agroreview.com/content/antyrejderka-komisiya-na-rozdorizhzhi-viddaty-zemlyu-pravylnym-chy-pravym
Like
Цікаво
Подобається
Сумно
Нічого сказати