Tempo950x100

Tempo300x100

«Антирейдерський» закон встановить жорсткі обмеження роботи держреєстраторів

«Антирейдерський» закон встановить жорсткі обмеження роботи держреєстраторів

У разі прийняття закон надасть держреєстраторам ширший доступ до державних баз даних, але тим самим встановить жорсткі обмеження їхньої діяльності. Це усуне більшість схем незаконного захоплення землі.

Законопроект «Про захист майнових прав власників і користувачів земельних ділянок, запобігання протиправному поглинанню і захопленню підприємств в аграрному секторі економіки» розробляється робочою групою у складі народних депутатів, представників Міністерства аграрної політики та продовольства, Міністерства юстиції, Державної служби геодезії, картографії і кадастру, Всеукраїнської Аграрної Ради (ВАР) та інших профільних асоціацій.

Заступник голови ВАР Михайло Соколов розповів про ключову новацію, закладену в законопроект. Так, за умови його прийняття, перед проведенням будь-якої реєстраційної дії державні реєстратори будуть зобов’язані отримати з відповідних баз та перевірити всі документи, на основі яких має бути зроблений запис, а також права заявника на ту чи іншу дію.

«Вся ця інформація повинна бути не просто перевірена, а збережена в додатку до запису реєстраційної дії. Відповідно, стане неможливим зробити реєстрацію на підставі підроблених папірців, тому що самі папірці тепер будуть не потрібні. Людина, приходячи, щоб зробити реєстраційні дії, повинна буде довести реєстратору, що вона має на це право, і докази повинні бути не в неї на папері, а у відповідних реєстрах», – сказав Михайло Соколов.

За словами експерта, це крок вперед, який усуне більшість схем незаконного захоплення земельних ділянок. Адже найпоширенішим механізмом рейдерства досі залишається використання системи державної реєстрації, коли зловмисники проводять реєстраційні дії на підставі підроблених документів, або залучаючи недобросовісних реєстраторів.

Другою важливою новацією законопроекту є надання підприємцям можливості самостійно обирати, підлягатимуть угоди оренди нотаріальному посвідченню чи ні.  За словами Михайла Соколова, робоча група розглядала варіант обов’язкового завірення всіх угод, однак, враховуючи вартість нотаріальних послуг, це могло спричинити значне фінансове навантаження на аграріїв.

«Орендар буде сам визначати, чи повинні операції з його земельним банком підлягати нотаріальному завіренню. Якщо в договорі оренди буде вказано, що дії з даною ділянкою підлягають нотаріальному посвідченню, то після реєстрації цього договору будь-які наступні договори, які не посвідчені нотаріусом, розглядатися не будуть», – сказав Михайло Соколов.
Аналогічна норма діятиме і щодо реєстраційних дій, які стосуються корпоративних прав підприємств.

«Таким чином, коли підприємці будуть відчувати ризик, вони зможуть зробити відповідні записи в реєстрі. Кожен сам для себе вирішить, що важливіше: ефективно захистити свої права, чи щоб не потрібно було користуватися послугами нотаріуса», – підкреслив заступник голови ВАР.

Перегляди: 2
Читай нас у та
Адреса: https://agroreview.com/content/antyrejderskyj-zakon-vstanovyt-zhorstki-obmezhennya-roboty-derzhreyestratoriv
Like
Цікаво
Подобається
Сумно
Нічого сказати