Tempo950x100

Tempo300x100

Ас-саляму ‘алейкум: секретний ринок східної їжі в Києві

Ас-саляму ‘алейкум: секретний ринок східної їжі в Києві

В оточенні великого Ісламського культурного центру і мечеті затишно розташувався мусульманський ринок зі східної їжею. Працює він лише раз на тиждень, а торгують там винятково мусульмани. У великому місті зустрічаються місця, яких немає на сайтах, і про які знають тільки свої. Це одне з них. На мусульманському ринку можна поласувати справжніми східним пловом, шаурмою та кебабом. Деталі нижче.

Українська правда знайшла одне таке місце в Києві, і це – мусульманський ринок зі східною вуличною їжею. Він працює раз на тиждень, всі торговці там споконвічні мусульмани, а до великого Ісламського культурного центру і мечеті – рукою подати.

Розповідаємо, де є справжній східний плов, шаурма і кебаб, хто все це готує і за скільки продає.

Локація

 

Дістатися до секретного ринку досить просто, він знаходиться в кінці Старожитомирського провулку, головний орієнтир – Ісламський культурний центр по вул. Дегтярівській, 25А.

Доїхати можна від Лук’янівки практично на всіх маршрутках і трамваях, які їдуть вгору по Дегтярівській. Ми їхали на трамваї №14. Потрібна нам зупинка на Дегтярівській називається “Лікарня”.

Торговий ряд довжиною близько 100 метрів із прилавками і мангалами тягнеться вздовж тротуару до самого культурного центру. Здалеку нескладно розгледіти серпанок від мангалів і відчути апетитні запахи свіжоприготованої їжі.

Ринок працює тільки по п’ятницях, з 12:00 до 16:00. Саме в цей час в молитовних залах культурного центру у мусульман проходить джума-намаз [обов’язкова п’ятнична колективна молитва мусульман, прописана в Корані – БЖ].

Історія

 

Афганець-постачальник рису, який проживає в Україні вже 20 років, згадує, що першим торговцем на цьому місці була людина на ім’я Ікрам, який почав продавати пахлаву біля ісламського центру, коли тут запрацювала мечеть:

“Близько 7-8 років тому, коли мечеть відкрили, тоді і з’явився цей базарчик. Тут спочатку тільки пахлаву продавали. Це був мій приятель Ікрам, він торгує тут досі”.

Точна дата заснування мечеті при ісламському культурному центрі “Альраїд” невідома, але сама організація з’явилася в 1997 році. Сьогодні на території культурного центру працює мечеть із трьома молитовними залами, халяльний ресторан, загальноосвітня гімназія, перукарня, мультимедійна бібліотека, школа арабської мови, спортзал і офіси різних мусульманських організацій.

 

Наш співрозмовник-афганець стверджує, що ще два роки тому тут було всього п’ять торговців, і тільки з недавніх пір кількість прилавків почала збільшуватися, а разом з ними і кількість бажаючих спробувати східну їжу:

“Людина в намаз пішла молитися, а після молитви завжди хочеться щось з’їсти. Тому тут і з’явилася наша їжа. У нас багато людей приїжджають сюди навіть просто пообідати, тому що їжа свіжа, від своїх для своїх”.

Торговці та покупці

 

Тут можна зустріти людей різних східних національностей: узбеків, арабів, турків і азербайджанців. Всіх їх об’єднує те, що вони є парафіянами мусульманської мечеті. Серед покупців зустрічаються і українці – працівники сусідніх офісів і місцеві жителі.

 

 

З усіх боків доноситься “ассаламу алейкум” [арабське привітання, що означає “Мир вам” – БЖ]. Більшість покупців вітаються з торговцями за руку, впізнають один одного і цікавляться, як йдуть справи. Люди явно знайомі не перший день. Багато приходять цілими сім’ями.

Біля одного з прилавків ми знайомимося з торговцем на ім’я Абдула. Він каже, що є “західним арабом”, тому що приїхав з Алжиру:

“О, Алжир? Ахмед бен Белла, герой Радянського Союзу! “, – радісно помічає пенсіонер, який розглядав прилавок разом з нами [бен Белла – перший президент Алжиру, який отримав в 1964 році звання героя Радянського Союзу – БЖ].

 

 

Пенсіонер, до слова, постійний покупець плову на мусульманському ринку. Він працює в офісній будівлі неподалік і вже більше року приходить сюди обідати. Каже, що їжа смачна, недорога і “з душею”.

Люди обідають, стоячи вздовж паркану, прямо навпроти торгового ряду. Тим часом найбільші черги – за пловом і свіжими коржами з лаваша.

Їжа і ціни

На ринку – великий вибір не тільки готової їжі, але і свіжих продуктів. В ряду є чотири точки з пловом в різних варіаціях: класичний узбецький плов з морквою і м’ясом, з овочами і вареними яйцями, з перцем чилі, салатом і з родзинками.

Торговець-узбек не хоче називати свого імені, розповідає лише, що приїхав в Україну ще молодим, одружився на киянці і залишився тут жити, а ще про те, що тут немає конкуренції:

“Ми не конкуруємо між собою, тому що у всіх різний плов за різними рецептами, і у кожного свій покупець. У нас в Узбекистані, наприклад, 20 регіонів. І в кожному регіоні плов різний, розумієте?”

 

У арабів за сусіднім прилавком – шаурма із свіжоприготовленого на шампурі телячого кебаба. За 30-40 грн ви отримуєте шаурму, підігріту на мангалі, з кебабом, свіжим салатом і соусом всередині. Один з продавців шаурми сказав нам, що приїхав сюди з Сирії.

На прилавку у алжирця Абдули – страви та солодощі з різних куточків східного світу. Тут фініки з Тунісу за 50 грн, турецька халва за 70 грн (500 г), і хумус за 35 грн (250 г). Є домашній сулугуні по 140 грн за кг і традиційні турецькі фісташкові солодощі ручної роботи – по 250 і 275 грн.

Турки продають свіже м’ясо, вирізки і котлети. Домашня курка – по 80 грн за кг, котлети з телятини – по 135 грн, а ковбаси з телятини і баранини – по 150 грн.

 

 

В самому кінці торгового ряду стоїть великий причіп, усередині якого – піч з домашньою узбецькою самсою з телятини за 30 грн. Торговець каже, що ліпив всі 80 штук своїми руками:

“Все роблю сам, а як ще? У нас тут кожен народ представляє свої традиції. Всі готують свої національні страви і роблять це по-своєму”.

[[{“fid”:”303502″,”view_mode”:”default”,”fields”:{“format”:”default”,”field_file_image_alt_text[und][0][value]”:false,”field_file_image_title_text[und][0][value]”:false},”type”:”media”,”field_deltas”:{“10”:{“format”:”default”,”field_file_image_alt_text[und][0][value]”:false,”field_file_image_title_text[und][0][value]”:false}},”attributes”:{“class”:”media-element file-default”,”data-delta”:”10″}}]]

Текст: Денис Маракін

Фото: Валерія Ландар, Alraid

Перегляди: 5
Читай нас у та
Адреса: https://agroreview.com/content/as-salyamu-alejkum-sekretnyj-rynok-shidnoyi-yizhi-v-kyyevi
Like
Цікаво
Подобається
Сумно
Нічого сказати