Tempo950x100

Tempo300x100

АСУ розробить гігієнічні стандарти для свинарів

АСУ розробить гігієнічні стандарти для свинарів

Так, стаття 40 ЗУ «Про основні принципи та вимоги до безпечності та якості харчових продуктів» передбачає низку гігієнічних вимог для виробника, дотримання яких буде контролюватися Законом «Про державний контроль за дотриманням законодавства про харчові продукти, корми, побічні продукти тваринного походження, здоров’я та благополуччя тварин».

Для того, щоб свинарі зрозуміли, що саме від них вимагається, Асоціація «Свинарі України» з експертами проекту USAID Агросільгоспрозвиток узялися за розробку «Настанов з дотримання вимог законодавства з безпечності харчових продуктів на потужностях з вирощування, утримання, забою свиней та первинної переробки туш». Вони описуватимуть загальні правила гігієни для свинокомплексів, вимоги до благополуччя свиней, транспортування тварин до місця забою та передзабійного утримання, а також безпосередньо забою свиней і розбирання м’яса.

Настанови також включатимуть розробку та впровадження процедур заснованих на принципах НАССР — для переробників.

Щоби документ не був «абстрактним» і при цьому не створював бар’єрів для роботи бізнесу, а навпаки, став інструкцією із застосування законодавства, було домовлено про його практичне застосування на низці господарств АСУ (мова йде і про свинокомплекси, і про м’ясопереробні підприємства, що входять до їх структури).

Перші аудити відбулися минулого тижня: відвідали свиногосподарство на Хмельниччині та м’ясопереробне підприємство у Тернопільській області.
«Перші аудити продемонстрували, що виконання гігієнічних вимог — процес безболісний для виробника, оскільки для ферми вони не новинка. Усе набагато складніше із застосуванням принципів HACCP на м’ясопереробних підприємствах. Крім величезного шмату паперової роботи — прописування так званої «програми передумов», — найскладніше — змусити працювати це на практиці. А тут значення має навіть те, у якому кутку виробничого приміщення стоїть швабра (і це не перебільшення). Добре те, що перевірки почнуться з квітня 2018-го, коли запрацює Закон «Про державний контроль», а отже ще є час підготуватися», — пояснила віце-президент Асоціації «Свинарі України» Оксана Юрченко.

За результатами аудитів, «чернетку» настанов будуть доопрацьовувати. Другий етап перевірки на практиці відбудеться у вересні цього року.

Перегляди: 2
Читай нас у та
Адреса: https://agroreview.com/content/asu-rozrobyt-hihiyenichni-standarty-dlya-svynariv
Like
Цікаво
Подобається
Сумно
Нічого сказати