Басейн для салату та полив з телефону: як українці вирощують зелень

Басейн для салату та полив з телефону: як українці вирощують зелень

Зелень посеред зими не лише завозять до України, а й вирощують у спеціальних комплексах, обладнаних за останнім словом техніки, пише ТСН.

Зокрема, на Львівщині нідерландська компанія відкрила “розумні” теплиці, де салат цілодобово перебуває у басейні, адже у воді росте швидше, аніж у ґрунті: температура до +20 градусів, потрібна кількість світла, регулярний полив і жодних шкідників.

“Є спеціальна комп’ютерна програма, яка контролює температуру в теплиці, вологість, рівень вуглекислого газу, скільки потрібно досвічувати, скільки потрібно тепла цій рослині. Є до неї дистанційний доступ, можливо зайти з дому, з будь-якої точки, де ти перебуваєш”, – розповіла агрономка Ольга Даньчак, показавши, як вмикає полив із телефону. 

У “розумних” теплицях вирощують п’ять видів салату. Від посіву до збору готової продукції минає до місяця. Основні клієнти – це супермаркети та ресторани.

Водночас на Київщині вирощують понад 20 видів різноманітної зелені у звичайних теплицях. Комплекс дещо скромніший, ніж на Львівщині, але технологіями не поступається. Звичних грядок тут також не побачиш, а замість ґрунту – мінвата, у якій і проростає насіння. Поливають лише корені рослин збагаченою поживними речовинами водою.

За словами керівника тепличного комплексу Анатолія Довгого, комп’ютер сам обирає задану програму.

Зелень магазинам продають за гуртовими цінами – в середньому від 16 гривень за одиницю. Пакують також тут, лишаючи частину коренів. Мовляв, так зелень довше зберігається і втримує у собі усі вітаміни. 

Перегляди: 0
Читай нас у та
Адреса: https://agroreview.com/content/basejn-dlya-salatu-ta-polyv-z-telefonu-yak-ukrayinci-vyroshchuyut-zelen
Like
Цікаво
Подобається
Сумно
Нічого сказати