Tempo950x100

Tempo300x100

Бджоли гудуть: джмелі-запилювачі збільшують врожаї

Бджоли гудуть: джмелі-запилювачі збільшують врожаї

Наразі у світовій науковій літературі дуже обмежена кількість інформації щодо ефективності джмелів як запилювачів відкритого ґрунту.

  • Результати досліджень, проведених Інститутом рослинної біології (Австрія) у 2002-2003 рр. свідчать, що при використанні джмелів підвищується кількість плодів гарбуза на 30%, а загальна вага насіння збільшується на 19-38% у порівнянні з бджолами.
  • Інститутом Стерлінга (Велика Британія) у 2009-2011 рр. встановлено, що джмелині сім’ї сприяють збільшенню врожаю малини на 27%.
  • При використанні джмелів, згідно з даними грецького Університету Аристотеля (2008), загальна кількість товарних ягід суниці садової та їх вага збільшується вдвічі.

 

Але іноземні дослідження впливу джмелів на врожайність сільськогосподарських культур відрізняються через клімат, склад ґрунтів та інших умов.

[[{“fid”:”242586″,”view_mode”:”default”,”fields”:{“format”:”default”,”field_file_image_alt_text[und][0][value]”:false,”field_file_image_title_text[und][0][value]”:false},”type”:”media”,”field_deltas”:{“1”:{“format”:”default”,”field_file_image_alt_text[und][0][value]”:false,”field_file_image_title_text[und][0][value]”:false}},”attributes”:{“class”:”media-element file-default”,”data-delta”:”1″}}]]

Тому агро-дослідницька фундація “Жива країна” разом з партнерами: науковими та комерційними підприємствами – провели експерименти щодо визначення ефективності джмелів при запилюванні важливих для Україні культур.

У своїй роботі фахівці “Живої країні” використовували загальноприйняті методи наукових досліджень з дотриманням вимог об’єктивності та адекватності експериментів. Тож отримані результати можна вважати показовими.

Як впливають джмелі земляні на врожаї черешні, суниці садової, яблуні та голонасінного гарбуза?

Під час проведення досліджень для кожної культури ми обрали експериментальні ділянки, де були встановлені джмелині сім’ї на початку цвітіння рослин. Для порівняння  також визначили контрольні ділянки з природним фоном запилювачів, які були повністю аналогічними експериментальній ділянці (за складом ґрунту, агротехнічними прийомами тощо).

[[{“fid”:”242587″,”view_mode”:”default”,”fields”:{“format”:”default”,”field_file_image_alt_text[und][0][value]”:false,”field_file_image_title_text[und][0][value]”:false},”type”:”media”,”field_deltas”:{“2”:{“format”:”default”,”field_file_image_alt_text[und][0][value]”:false,”field_file_image_title_text[und][0][value]”:false}},”attributes”:{“class”:”media-element file-default”,”data-delta”:”2″}}]]

Протягом травня – вересня 2017 року разом із підприємством “Агро Фрутіка Бишків” у с. Бишків Львівської області провели експеримент по визначенню впливу джмелів на врожай суниці садової. На одному гектарі цієї культури працювали 7 джмелиних сімей. Запилювальна робота цих комах призвела до достовірного збільшення врожаю суниці садової сорту Florence на 42,9%. Для формування повноцінного плоду суниці садової джміль має відвідати квітку 4-5 разів, тоді як медоносна бджола – не менше 15 разів. Крім того, джмелі літають швидше, тож на запилення однієї квітки їм потрібно найменше часу серед усіх комах-запилювачів. Джмелі сприяють оптимальному запиленню суниці, тому плоди, що виникли в результаті їх роботи, є крупнішими та більш ароматними.

У період липень – жовтень 2016 року разом із Кооперативом «Київський» та «Українська ягода» ми отримали достовірне збільшення ваги врожаю сорту Himbo-Top на 28,8%, а сорту Брусвяна на 19%.

Експеримент, який був проведений на черешні сорту “Мелітопольська чорна” разом з виробничо-комерційною фірмою “Мелітопольська черешня” у с. Садове Запорізької області продемонстрував достовірне збільшення ваги врожаю на 29,93% при розміщенні 12 вуликів/Га. Кількість квіток майже всіх сортів черешні, як правило, набагато перевищує кількість дозрілих плодів. Деяка частина квіток і зав’язі опадають у перші тижні після цвітіння через недостатнє запилення і запліднення, відставання у розвитку. Тобто, фактично третина квіток черешні за відсутності джмелів були або гірше запилені, або не запилені зовсім.

[[{“fid”:”242588″,”view_mode”:”default”,”fields”:{“format”:”default”,”field_file_image_alt_text[und][0][value]”:false,”field_file_image_title_text[und][0][value]”:false},”type”:”media”,”field_deltas”:{“3”:{“format”:”default”,”field_file_image_alt_text[und][0][value]”:false,”field_file_image_title_text[und][0][value]”:false}},”attributes”:{“class”:”media-element file-default”,”data-delta”:”3″}}]]

Разом з Інститутом садівництва НААН України на черешні сорту “Любава” ми розмістили джмелині сім’ї, які «врятували» врожай. Джмелині сім’ї ослабили шкідливий вплив весняних заморозків, які були у Київській області під час активного цвітіння черешні. У випадку, коли запилення та проростання пилкової трубки відбулося до моменту відмерзання маточки (при температурі -1,5°С), розвиток проходить нормально. Джмелі за рахунок своєчасного та якісного запилення посприяли зменшенню втрат врожаю черешні від пошкодження морозами на 37,47%. Загальна вага врожаю відрізнялася у порівнянні з контрольною ділянкою на 503%.

У ТОВ «Відродження» навесні цього року у с. Хутірське Дніпропетровської вивчали вплив джмелиних сімей на врожай яблуні сорту Ренет Симиренка. При використанні 4 джмелиних сімей на 1 Га, було відзначене збільшення ваги врожаю на 26%. Такий результат був отриманий на площі, яка запилювалася бджолами, як на ділянці із джмелями, так і на контрольній. Експеримент став можливим завдяки технології захисту і відсутності обробок хімічними препаратами під час періоду цвітіння рожевого бутону, та через використання у подальшому препаратів, які є нешкідливими для запилювачів за весь період цвітіння.

Також ми провели експеримент разом з аграріями ТОВ “Поділля” із вивчення ефективності джмелів як запилювачів голонасінного гарбуза. Дослідження були проведені у с. Хмільник Винницької області. Коли на експериментальній ділянці працювали 3 джмелині сім’ї, ми відзначили збільшення ваги мокрого насіння  на 114%. Самозапилення у гарбуза виключено, крім того, у цієї рослини дуже важкий та липкий пилок, який погано переноситься вітром. Тож для хорошого врожаю необхідні великі за розмірами джмелі, які швидко та якісно забезпечать запилення квіток гарбуза у найбільш сприятливий для цього момент.

Відтак, ми побачили достовірне збільшення врожаю черешні, суниці, яблуні та голонасінного гарбуза, отримане у результаті роботи джмелиних сімей.

Подібні дослідження були проведені в Україні вперше.

Плануємо в 2018 р. провести експерименти на персиках, соняшнику, шипшині, смородині.

Як виглядають джмелі-запилювачі у вулику можна побачити тут.

Довідка: АДФ «Жива країна» – це спілка науковців, менеджерів і аграріїв, які об’єдналися з метою дослідження, популяризації та впровадження екологічних методів ведення сільського господарства.

Виробнича база АДФ «Жива країна» знаходиться в с. Музичі Київської області, і вирощує джмелів з 2015 року. Наразі заплановано збільшення виробництва у 5 разів, тривають переговори про трансфер технології на ринки Середньої Азії.

Перегляди: 6
Читай нас у та
Адреса: https://agroreview.com/content/bdzholy-hudut-dzhmeli-zapylyuvachi-zbilshuyut-vrozhayi
Like
Цікаво
Подобається
Сумно
Нічого сказати