Tempo950x100

Tempo300x100

Без імпорту Україна не в змозі задовольнити потреби аграріїв у азотних добривах

Без імпорту Україна не в змозі задовольнити потреби аграріїв у азотних добривах

Ще до введення додаткових антидемпінгових мит було завезено багато товару, включаючи суміші NPK із високим вмістом азоту, що наразі призводить навіть до надлишку товару на ринку. Про це повідомляє прес-служба ДП «Держзовнішінформ».

«Проте у довгостроковій перспективі без імпорту Україна поки що не в змозі задовольнити потреби аграріїв у азотних добривах. Так, у 2017 році сукупний обсяг виробництва селітри в Україні, який становив 1065 тис. тонн, зміг задовольнити внутрішній попит аграріїв лише наполовину», – наголошує начальник відділу досліджень ринків хімічної промисловості та фармацевтичної сировини ДП «Держзовнішінформ» Марина Григораш.

«При цьому щоб скоротити ввезення продукції з Російської Федерації, потрібно розширити можливості диверсифікувати поставки добрив в Україну шляхом скасування діючих мит на імпорт добрив з інших країн. Українська влада вже зробила певні кроки у цьому напрямку у вигляді подання пропозицій щодо встановлення нульових ставок імпорту для усіх країн постачання, окрім РФ. Але спочатку варто запровадити дану норму на законодавчому рівні і вже потім лібералізувати ринок, поступово переходячи на альтернативний імпорт. Крім того, потрібно вирішити питання з логістикою, зокрема при поставках товару з Європи», – зазначає експерт.

Нагадаємо, у 2017 році в Україну було імпортовано 338,8 тис. тонн аміачної селітри. З них із РФ – лише 12,9 тис. тонн, що складає 4% від загального обсягу. Проте обсяги ввезення з Росії добрив, альтернативних до аміачної селітри, збільшились у 2017 році майже в три рази порівняно з 2016-м. Розрахунковий обсяг імпорту замінників у 2017 році становив близько 400-500 тис. тонн, що у сукупному обсязі поставок із РФ лишило її лідером при імпорті в Україну добрив, що містять 33-34% азоту.

Перегляди: 1
Читай нас у та
Адреса: https://agroreview.com/content/bez-importu-ukrayina-ne-v-zmozi-zadovolnyty-potreby-ahrariyiv-u-azotnyh-dobryvah
Like
Цікаво
Подобається
Сумно
Нічого сказати