Безкоштовні паї: як відстояти право на землю

Безкоштовні паї: як відстояти право на землю

Українці, за законом, мають право безкоштовно приватизувати п’ять ділянок землі. Однак прем’єр-міністр Олексій Гончарук попередив, що правила отримання безкоштовних ділянок можуть змінити. Правда, і зараз місцеві органи влади розповідають, що отримати землю не можна – мовляв, все зайнято.

За підрахунками “Сьогодні”, правом на приватизацію двох гектарів землі скористалися 17 млн українців, ще сім мільйонів у свій час отримали паї. Тобто, по ідеї, вільні землі ще є. А ось обліку тих, хто отримав безкоштовний ділянку, в країні немає.

Виявилося, що безкоштовно отримати землю ще можна. Але потрібно поквапитися, тому що всім не вистачить. За словами заступника керівника Держслужби з питань геодезії, картографії та кадастру Олександра Краснолуцького, з року в рік бажаючих стає все більше. А нова земля, природно, не з’являється.

“З кожним роком цей ажіотаж зростає. 90% [беруть] по два гектари для ведення особистого сільського господарства”, – говорить Краснолуцький.

Тому зараз головне – знайти вільну землю. Згідно з Земельним кодексом, кожен має право на ділянку: для особистого селянського господарства, садівництва, будівництва, а також для дачного будинку та гаража.

Для оформлення земельної ділянки потрібно:

– подати запит в обласне управління Держкадастру (якщо земля за межами населеного пункту) або до органу місцевого самоврядування (в межах якого знаходиться земельна ділянка) про наявність вільних земель і проханням про надання земельної ділянки. Другий варіант – самому знайти вільний земельну ділянку та подати інформацію про нього до відповідного органу влади;
– отримати згоду відповідного органу влади на розробку проекту землевідведення. У разі відмови можна звернутися до суду;
– звернутися до землевпорядної організації для розробки проекту землевідведення ( робота землевпорядників коштує від 4000 гривень);
– після того, як проект готовий і погоджений державний земельний кадастр, земельній ділянці надається кадастровий номер;
– після отримання кадастрового номера потрібно звернутися до державного реєстратора та оформити право власності на землю.

В ідеалі на оформлення безкоштовної землі має йти до півроку. В реальності ж цей процес розтягується на роки. Труднощі можуть виникнути вже на першому етапі – при пошуку вільної ділянки.

“Ситуація перша: вам кажуть, що вільної землі просто немає. Ситуація друга: вільна земля є, але її не хочуть роздавати просто так”, – попереджає заступник голови комітету з земельного права Асоціації адвокатів України Віктор Кобилянський.

“Вільних земель не залишається. Відповідно, на одну земельну ділянку подаються кілька громадян”, – констатує Олександр Краснолуцький.

І з цього моменту починається бюрократія і корупція, адже давати чи не давати землю вирішують чиновники.

“Чиновник думає: а чого це я буду цій людині давати земельну ділянку? Він мені ніхто і він мені нічого доброго не зробив. Тому він буде шукати підстави для відмови. Повірте, вони вміють знаходити”, – говорить Кобилянський.

Але навіть якщо ви знайшли заповітну ділянку, погодили прохання з чиновниками, все одно немає гарантії, що на ту ж землю немає ще якогось “господаря”.

Основна проблем полягає в тому, що кадастрова карта України, куди заносяться всі ділянки, не заповнена на 100%. І відсутність позначення про наділення не означає, що там немає власника.

“Всі землі, які у нас є, комусь належать. Це або приватна власність, або державна або комунальна. Ще навіть колективна власність залишилася”, – зазначає декан декан факультету землевпорядкування Національного університету біоресурсів і природокористування України Тарас Євсюков.

Але, як запевняють у Держслужбі з питань геодезії та кадастру, отримати два гектари для особистого сільського господарювання можна з державних або комунальних земель відповідної категорії. І це реально.

“Понад 17 млн громадян скористалися правом на два гектари. І на сьогоднішній день в державній власності залишається менше семи мільйонів гектарів землі”, – говорить Краснолуцький.

Якщо по-чесному, цього повинно було б вистачити більше, ніж на три мільйони українців. Але насправді деякі бізнесмени використовують фізосіб, щоб безкоштовно отримати землю. В схему часто вплутують учасників бойових дій, які мають право на першочергове отримання землі.

“Це використовується і в інших випадках, не тільки для АТОшників. Коли земельну ділянку оформляється на людину, яка насправді або не хоче користуватися цією земельною ділянкою або не може”, – зазначає Кобилянський.

“А територія України разом з анексованим Кримом і тимчасово непідконтрольними районами Донецької і Луганської області – 60 млн гектарів. На той момент, коли закладалася норма, на 52 млн українців потрібно було, щоб територія була більше 100 млн гектарів”, – говорить Краснолуцький.

Тому експерти впевнені: як не шкода, а цю норму Земельного кодексу потрібно прибрати.

“Взагалі ми повинні скасувати інститут безоплатної приватизації. Хоча навряд чи це відбудеться в найближчі рік-два”, – зазначає Кобилянський.

“Ми повинні попередити людей, що цей ресурс колись закінчиться і ця норма буде нездійсненною. Ми повинні попередити людей, що якщо чесно продавати землю на аукціоні, корупції не буде”, – погоджується Краснолуцький.

А експерт з аграрної політики Іван Мірошниченко взагалі вважає, що землю можна і потрібно видавати тільки тим, хто збирається повноцінно займатися фермерством.

“Це помилкова історія. Якщо людина хоче займатися сільським господарством – а це непроста штука – ми не тільки повинні дати землю, ми повинні допомогти і ресурсами, і знаннями і т. д.”, – говорить Мірошниченко.

Додамо, згідно з результатами нового опитування, 58% українців не підтримують запровадження ринку землі.

Як повідомлялося раніше, закон про ринок землі у першому читанні підтримали “слуги народу” й 13 позафракційних нардепів.

Також Президент України Володимир Зеленський  у відеозверненні знову наголосив, що перед другим читанням до законопроекту про відкриття ринку земель сільськогосподарського призначення буде внесено норму про можливість продажу землі іноземцям лише після проведення всеукраїнського референдуму, а також буде зменшено граничний ліміт із концентрації землі в одних руках.

Перегляди: 5
Читай нас у та
Адреса: https://agroreview.com/content/bezkoshtovni-payi-yak-vidstoyaty-pravo-na-zemlyu
Like
Цікаво
Подобається
Сумно
Нічого сказати

    18 Квітня

    Ціни на фрукти не будуть високими, але все залежить від погоди

    Ukravit запропонував аграріям Програму лояльності

    Виробник горілки “Хортиця” почав випускати мінералку

    Як змінилися ціни на каву, вершки та цукор навесні

    17 Квітня

    У ВР зареєстрували проєкт закону щодо особливостей планування територій, які виникають внаслідок руйнівного впливу війни

    Збільшення прогнозів урожаю сої посилює тиск на ціни, зокрема і в Україні

    На Волині чеські інвестори вирощуватимуть енергетичну тополю

    Українські аграрії потребують підтримки, щоб надалі забезпечувати продовольчу безпеку світу

    В України є стратегічна потреба вирощувати бавовну – Мінагрополітики

    Україна орієнтована на діалог і співпрацю, а не на запровадження обмежень у торгівлі з Польщею – Мінагрополітики

    БІЛЬШЕ НОВИН