Tempo950x100

Tempo300x100

Безкоштовні паї: як відстояти право на землю

Безкоштовні паї: як відстояти право на землю

Українці, за законом, мають право безкоштовно приватизувати п’ять ділянок землі. Однак прем’єр-міністр Олексій Гончарук попередив, що правила отримання безкоштовних ділянок можуть змінити. Правда, і зараз місцеві органи влади розповідають, що отримати землю не можна – мовляв, все зайнято.

За підрахунками “Сьогодні”, правом на приватизацію двох гектарів землі скористалися 17 млн українців, ще сім мільйонів у свій час отримали паї. Тобто, по ідеї, вільні землі ще є. А ось обліку тих, хто отримав безкоштовний ділянку, в країні немає.

Виявилося, що безкоштовно отримати землю ще можна. Але потрібно поквапитися, тому що всім не вистачить. За словами заступника керівника Держслужби з питань геодезії, картографії та кадастру Олександра Краснолуцького, з року в рік бажаючих стає все більше. А нова земля, природно, не з’являється.

“З кожним роком цей ажіотаж зростає. 90% [беруть] по два гектари для ведення особистого сільського господарства”, – говорить Краснолуцький.

Тому зараз головне – знайти вільну землю. Згідно з Земельним кодексом, кожен має право на ділянку: для особистого селянського господарства, садівництва, будівництва, а також для дачного будинку та гаража.

Для оформлення земельної ділянки потрібно:

– подати запит в обласне управління Держкадастру (якщо земля за межами населеного пункту) або до органу місцевого самоврядування (в межах якого знаходиться земельна ділянка) про наявність вільних земель і проханням про надання земельної ділянки. Другий варіант – самому знайти вільний земельну ділянку та подати інформацію про нього до відповідного органу влади;
– отримати згоду відповідного органу влади на розробку проекту землевідведення. У разі відмови можна звернутися до суду;
– звернутися до землевпорядної організації для розробки проекту землевідведення ( робота землевпорядників коштує від 4000 гривень);
– після того, як проект готовий і погоджений державний земельний кадастр, земельній ділянці надається кадастровий номер;
– після отримання кадастрового номера потрібно звернутися до державного реєстратора та оформити право власності на землю.

В ідеалі на оформлення безкоштовної землі має йти до півроку. В реальності ж цей процес розтягується на роки. Труднощі можуть виникнути вже на першому етапі – при пошуку вільної ділянки.

“Ситуація перша: вам кажуть, що вільної землі просто немає. Ситуація друга: вільна земля є, але її не хочуть роздавати просто так”, – попереджає заступник голови комітету з земельного права Асоціації адвокатів України Віктор Кобилянський.

“Вільних земель не залишається. Відповідно, на одну земельну ділянку подаються кілька громадян”, – констатує Олександр Краснолуцький.

І з цього моменту починається бюрократія і корупція, адже давати чи не давати землю вирішують чиновники.

“Чиновник думає: а чого це я буду цій людині давати земельну ділянку? Він мені ніхто і він мені нічого доброго не зробив. Тому він буде шукати підстави для відмови. Повірте, вони вміють знаходити”, – говорить Кобилянський.

Але навіть якщо ви знайшли заповітну ділянку, погодили прохання з чиновниками, все одно немає гарантії, що на ту ж землю немає ще якогось “господаря”.

Основна проблем полягає в тому, що кадастрова карта України, куди заносяться всі ділянки, не заповнена на 100%. І відсутність позначення про наділення не означає, що там немає власника.

“Всі землі, які у нас є, комусь належать. Це або приватна власність, або державна або комунальна. Ще навіть колективна власність залишилася”, – зазначає декан декан факультету землевпорядкування Національного університету біоресурсів і природокористування України Тарас Євсюков.

Але, як запевняють у Держслужбі з питань геодезії та кадастру, отримати два гектари для особистого сільського господарювання можна з державних або комунальних земель відповідної категорії. І це реально.

“Понад 17 млн громадян скористалися правом на два гектари. І на сьогоднішній день в державній власності залишається менше семи мільйонів гектарів землі”, – говорить Краснолуцький.

Якщо по-чесному, цього повинно було б вистачити більше, ніж на три мільйони українців. Але насправді деякі бізнесмени використовують фізосіб, щоб безкоштовно отримати землю. В схему часто вплутують учасників бойових дій, які мають право на першочергове отримання землі.

“Це використовується і в інших випадках, не тільки для АТОшників. Коли земельну ділянку оформляється на людину, яка насправді або не хоче користуватися цією земельною ділянкою або не може”, – зазначає Кобилянський.

“А територія України разом з анексованим Кримом і тимчасово непідконтрольними районами Донецької і Луганської області – 60 млн гектарів. На той момент, коли закладалася норма, на 52 млн українців потрібно було, щоб територія була більше 100 млн гектарів”, – говорить Краснолуцький.

Тому експерти впевнені: як не шкода, а цю норму Земельного кодексу потрібно прибрати.

“Взагалі ми повинні скасувати інститут безоплатної приватизації. Хоча навряд чи це відбудеться в найближчі рік-два”, – зазначає Кобилянський.

“Ми повинні попередити людей, що цей ресурс колись закінчиться і ця норма буде нездійсненною. Ми повинні попередити людей, що якщо чесно продавати землю на аукціоні, корупції не буде”, – погоджується Краснолуцький.

А експерт з аграрної політики Іван Мірошниченко взагалі вважає, що землю можна і потрібно видавати тільки тим, хто збирається повноцінно займатися фермерством.

“Це помилкова історія. Якщо людина хоче займатися сільським господарством – а це непроста штука – ми не тільки повинні дати землю, ми повинні допомогти і ресурсами, і знаннями і т. д.”, – говорить Мірошниченко.

Додамо, згідно з результатами нового опитування, 58% українців не підтримують запровадження ринку землі.

Як повідомлялося раніше, закон про ринок землі у першому читанні підтримали “слуги народу” й 13 позафракційних нардепів.

Також Президент України Володимир Зеленський  у відеозверненні знову наголосив, що перед другим читанням до законопроекту про відкриття ринку земель сільськогосподарського призначення буде внесено норму про можливість продажу землі іноземцям лише після проведення всеукраїнського референдуму, а також буде зменшено граничний ліміт із концентрації землі в одних руках.

Перегляди: 5
Читай нас у та
Адреса: https://agroreview.com/content/bezkoshtovni-payi-yak-vidstoyaty-pravo-na-zemlyu
Like
Цікаво
Подобається
Сумно
Нічого сказати