Tempo950x100

Tempo300x100

Безпілотник обійдеться фермеру від 80 тис. грн та окупиться за кілька років

Безпілотник обійдеться фермеру від 80 тис. грн та окупиться за кілька років

 Але ця інвестиція зможе окупитися кілька разів протягом перших кількох років її експлуатації, повідомляє  agroday.com.ua.

Будь-який БПЛА, незалежно від виробника, може мати цілий набір функцій, які він виконує. Але є особливості, які варто врахувати агровиробнику при його виборі. При цьому виходити найправильніше зі своїх цілей.

За типом конструкції безпілотники можна об’єднати в дві групи: мультикоптери (щось на зразок літаючого хімбака з безліччю пропелерів) і літаюче крило. Мультикоптери (безпілотники вертолітного типу) здатні злітати і сідати вертикально, на тривалий час нерухомо зависати над певною ділянкою, обертатися навколо своєї осі, однаково добре літати вперед, назад, убік. Але швидкість при цьому у них досить невисока. Таким чином, вони підійдуть для моніторингу відносно невеликої ділянки поля. Якщо ж фермеру потрібно досліджувати сотні гектарів поля, то варто звернути увагу на крилату машину (безпілотник літакового типу). Їх швидкість моніторингу та обробки значно вища і багато в чому залежать від конструкції і площі крила. Саме це визначає швидкісні, маневрені і вагові характеристики такого БПЛА. Такий безпілотник більш стійкий на тривалих ділянках маршруту, більш простий в експлуатації, але програє мультикоптеру в маневреності.

Особливості БПЛА важливо знати й тим, хто поки не впевнений в необхідності такого придбання, але збирається скористатися послугами однієї з компаній, що надають безпілотники в оренду. Як правило, такі компанії разом з безпілотником надають пакет послуг. Наприклад, збір і обробка отриманих даних. Середня вартість оренди безпілотника для здійснення моніторингу полів складе 5 грн/га (близько 3 тис. га на день), вартість внесення добрив за допомогою БПЛА складе $30 за гектар (0,03–1 тис. га в день), трихограми – $2 за гектар (близько 1,5 тис. га на день). Остаточна ціна буде залежати від типу безпілотника і виконуваної ним роботи, але, варто відмітити, різниця буде незначною.

Нагадаємо, 17 квітня на розгляд Верховної Ради України подано законопроект №8275, згідно з яким до переліку сільськогосподарської техніки та обладнання пропонується додати БПЛА. Ці зміни в подальшому дозволять українським аграрним виробникам компенсувати 25% вартості БПЛА за державною програмою часткової компенсації вартості с/г техніки та обладнання вітчизняного виробництва.

Перегляди: 1
Читай нас у та
Адреса: https://agroreview.com/content/bezpilotnyk-obijdetsya-fermeru-vid-80-tys-hrn-ta-okupytsya-za-kilka-rokiv
Like
Цікаво
Подобається
Сумно
Нічого сказати