Tempo950x100

Tempo300x100

Більше половини ринку соняшникової олії контролюють дві компанії

Більше половини ринку соняшникової олії контролюють дві компанії

Про це йдеться в річному звіті Антимонопольного комітету України за 2017 рік, передає “Інтерфакс-Україна”.

Відзначається, що виробництвом нерафінованої соняшникової олії займаються близько 173 учасників, основними з яких є АТ “Каргіл”, ТОВ “Маколі”, ТОВ “Олійний дім”, ТОВ “Санфлавер”, ГО “Фортуна”, ТОВ “Велес Трейдинг”. Рафінованого – близько 27 учасників: ТОВ “Кернел”, ДП “Сантрейд”, ПП “Віктор і К”, ПП “Оліяр”, ТОВ “Дельта Вілмар СНД” та ін.

Комітет здійснює моніторинг діяльності учасників цього ринку на предмет дотримання вимог законодавства про захист економічної конкуренції.

За результатами дослідження, АМКУ планує провести поглиблений аналіз по ціноутворенню найбільшими учасниками при реалізації продукції торговельним мережам.

“Кернел” – найбільший в світі виробник і експортер соняшникової олії, провідний виробник і постачальник сільськогосподарської продукції з регіону Чорноморського басейну на світові ринки.

Вертикально інтегрована структура компанії будується на тісно пов’язаних між собою бізнес-сегментах: виробництво, експорт і внутрішній продаж соняшникової олії; рослинництво; експорт зернових культур; надання послуг зі зберігання і перевалки зерна на елеваторах і портових терміналах.

Акції компанії торгуються на Варшавській фондовій біржі з 2007 року. Найбільшим акціонером “Кернел” через Namsen LTD є Андрій Веревський, який в жовтні-грудні 2017р збільшив свою частку з 38,13% до 39,47% (32,344 млн акцій). Cascade Investment Fund (Кайманові о-ви), бенефіціаром якої виступає співголова депутатської групи “Відродження” Віталій Хомутинник, володіє 6,59% акцій “Кернела”.

ДП “Сантрейд” є великим зернотрейдером-експортером. Входить до складу “Бунге Україна” – український підрозділ Bunge Ltd.

Група Bunge – світовий лідер з переробки олійних культур і виробництва бутильованої олії.

Основними активами Bunge в Україні є Дніпропетровський маслоекстракційний завод, що виробляє соняшникову олію під ТМ “Олейна” і “Розумниця”, і дочірнє підприємство з іноземною інвестицією “Сантрейд” (Київ) з ​​елеваторами в ряді регіонів України. Компанія також має в своєму розпорядженні зерновий термінал в Миколаївському морському торговому порту.

 

Перегляди: 2
Читай нас у та
Адреса: https://agroreview.com/content/bilshe-polovyny-rynku-sonyashnykovoyi-oliyi-kontrolyuyut-dvi-kompaniyi
Like
Цікаво
Подобається
Сумно
Нічого сказати