Tempo950x100

Tempo300x100

Більше половини видів кави у світі під загрозою зникнення

Більше половини видів кави у світі під загрозою зникнення

Дослідники з британського Kew Gardens підрахували, що з 124 відомих видів кави близько 60 відсотків знаходяться під загрозою зникнення, пише УНІАН.

Як передає Naked Science, у деяких регіонах ситуація особливо важка. Наприклад, на Мадагаскарі і островах Індійського океану понад 71 відсоток диких сортів кави знаходяться під загрозою.

Серед головних “ворогів” кави вчені виділяють зміни клімату, грибок Hemileia vastatrix, який викликає деякі хвороби рослини, а також комах, таких як кавовий жук Hypothenemus hampei. Однак головною загрозою для більшості диких видів кави дослідники вважають скорочення ареалу їх вирощування через суцільні вирубки лісів.

“У ході нашого дослідження з’ясувалося, що ризик зникнення серед усіх сортів кави досить високий – майже 60 відсотків. Це набагато вище звичайних, прийнятних показників ризику зникнення для рослин і ставить їх в один ряд із зникаючими видами”, – стверджує провідний автор дослідження Аарон Девіс.

Використовуючи новітні методи комп’ютерного моделювання, Девіс і його команда з’ясували, що близько 75 видів кави можуть зникнути. З цього числа у 13 видів критичний рівень ризику, 40 перебувають під загрозою зникнення, та ще 22 кваліфіковані як вразливі. Крім цього, команда дослідників вивчила склад ботанічних колекцій наукових інститутів і з’ясувала, що лише 55 відсотків усіх диких видів кави необхідно для збереження видів, їх дослідження та можливого використання для генетичного редагування. Існуючі заповідники й національні парки забезпечують захист 72 відсотків всіх видів.

Очевидно, що не всі ці види – ті самі, які потрапляють до вашого горнятка щоранку, але в природі генетичне різноманіття служить вирішальним фактором для подальшого існування. Наразі світ покладається тільки на два види, щоб отримати свою порцію напою, – арабіка (Coffea arabica) і робуста (C. canephora), обидва вирощувалися протягом сотень років. Арабіка, яку збирають в Ефіопії і Південному Судані, без сумніву, вважається найпопулярнішою, складаючи приблизно від 60 до 70 відсотків усіх продажів кави по всьому світу. Однак тепер, через вирубування лісів і чутливість до зміни клімату, цей вид також був включений до списку зникаючих.

Тим не менш любителям кави не варто сильно переживати. У людства є шанс виправити ситуацію – за умови, що ми будемо діяти швидко, розширюючи і захищаючи природну середовище проживання рослини, а також забезпечуючи при цьому його генетичну різноманітність.

“Як любителю кави, вам не потрібно турбуватися в короткостроковій перспективі. У своєму дослідженні ми лише говоримо про те, що в довгостроковій перспективі, якщо ми не будемо вживати ніяких заходів, щоб зберегти ці ключові ресурси, індустрія вирощування кави буде переживати не самі світлі часи”, – запевняє Девіс.

Перегляди: 1
Читай нас у та
Адреса: https://agroreview.com/content/bilshe-polovyny-vydiv-kavy-u-sviti-pid-zahrozoyu-znyknennya
Like
Цікаво
Подобається
Сумно
Нічого сказати