Tempo950x100

Tempo300x100

Біоетанольний підрозділ на цукровому заводі дозволить підвищити його рентабельність

Біоетанольний підрозділ на цукровому заводі дозволить підвищити його рентабельність

Таку думку висловив провідний спікер ІІ Міжнародного конгресу для виробників та переробників цукрового буряку Sugar World 2018 Василь Долінський, повідомляє прес-служба НАЦУ “Укрцукор”.

«Оцінюючи перспективи диверсифікації та виробництва біоетанолу, варто звернути увагу на сильні та слабкі сторони проекту. Якщо розглядати біоетанол як товар, то він має стабільний високий попит та оборотність, що має рентабельність 15-30%. Окрім того, побудувавши біоетанольний комплекс, у підприємства з’являється можливість модернізувати виробництво та налагодити виробництво хлібопекарських дріжжів або скрапленої вуглекислоти, які реалізовуються як окремі продукти. Так, наприклад, завод, що щоденно переробляє 200 т меляси, дає 50 т біоетанолу і 40 т вуглекислоти. Собівартість рідкої кислоти – $30, при ринковій ціні – не менше $100», – пояснив Долінський.

Проте, сьогоднішня недосконалість законодавства гальмує розвиток ринку. В Україні складається ситуація, коли цукровий завод, який інвестував у потужності переробки меляси на біоетанол, не має змоги реалізувати продукцію без ліцензії від ДП «Укрспирт».

«Відбувається це тому, що законодавчо біоетанол прирівняний до спирту і обидва продукти мають однаковий код УКТЗЕД 2207. Хоча біоетанол – це спирт етиловий зневоднений виготовлений із цукро та крохмалевмісної сировини. Таким чином, завод не може реалізувати біоетанол, так як для продажу спирту потрібна оптова ліцензія вартістю 500 тис. грн у рік, яку Кабінет Міністрів видає лише для ДП «Укрспирт. Для законодавчого врегулювання цього питання, необхідно прийняти законопроект про обов’язковість додавання біоетанолу до бензину. Тоді, біоетанол буде вважатись не спиртом, а пальним, маючи свій код УКТЗЕД», – коментує Долінський.

Розвиток агросектору та енергетики України змушує зрушити з мертвої точки ринок біоетанолу та переймати досягнення у країн Європейського союзу, Бразилії та США. Як правильно реалізувати біоетанольний проект та коли чекати законодавчих змін будемо обговорювати в ході ІІ Міжнародного конгресу для виробників та переробників цукрових буряків Sugar World 2018 під час спеціальної секції «Диверсифікація діяльності цукрових заводів».

Нагадаємо, що наразі в Україні працює два комплекси з виробництва біоетанолу з мелясної барди – ТОВ «БІОПЕК» (Гнідавський цукровий завод) та біоетанольний комплекст на базі Узинського цукрового заводу.
 

Перегляди: 2
Читай нас у та
Адреса: https://agroreview.com/content/bioetanolnyj-pidrozdil-na-cukrovomu-zavodi-dozvolyt-pidvyshchyty-joho-rentabelnist
Like
Цікаво
Подобається
Сумно
Нічого сказати