Tempo950x100

Tempo300x100

Бізнес на розведенні гусей окупиться протягом року

Бізнес на розведенні гусей окупиться протягом року

При достатньо високому попиті на продукцію бізнес з розведення гусей є недостатньо освоєним в Україні, при тому, що його рентабельність складає близько 75% і з ним може впоратися навіть новачок, пише agroday.com.ua.

За собівартістю виробництва гусятина дешевша за яловичину, хоча трохи дорожча за свинину, а ціна при збуті вища, що відповідно говорить і про вищу рентабельність цього бізнесу.

Бізнес з розведення гусей можна розвивати за двома напрямками: вирощування молодняка на м’ясо або племінне розведення. Перший варіант зазвичай потребує невеликих витрат і його обирають невеликі фермерські господарства, другий варіант передбачає інкубацію яєць та продаж молодих особин. Більшість середніх і великих фермерських господарств намагаються поєднати обидва варіанти.

Взагалі ж гусяча ферма може реалізовувати кілька видів продукції, як-то м’ясо, печінка, яйця, перо та пух.

З 1 га пасовища у налагодженому господарстві можна отримати більше 2 тонн м’яса на рік.

Товарної ваги гуси набирають за 3-4 місяці. З розрахунку, що середня вага гусака становить 4-8 кг, за його продаж можна отримати 150–300 грн, пуху можна буде отримати близько 0,6 кг, що в грошовому еквіваленті складе близько 200 гривень. Виходячи з цього, витрати фермера можуть окупитися протягом року.

За бажання, власник господарства може налагодити власне виробництво подушок і ковдр, а також продаж гусячого посліду у якості добрива для дачників та садівників. Кількість посліду, що можна отримати від одного птаха на день – близько 1 кг.

Для вирощування гусей господарству, у першу чергу, необхідне приміщення площею від 150 кв. м на 1000 голів. Приміщення має бути опалюваним, з утепленою підлогою та температурою не нижче 8 град. у холодну пору року. У пташнику має бути сухо та без протягів.

Також необхідно подбати про водойму, розміром від 200 кв. м на 1000 голів. Якщо на ділянці немає водойми, її потрібно викопати, наповнити та обсіяти береги газонною травою.

Важливий нюанс: облаштовувати гусячу ферму у межах населеного пункту чи використовувати природні водойми поряд з ними може бути небезпечним, тому краще починати такий бізнес придбавши або взявши в оренду покинутий пташник чи корівник на певній відстані від населеного пункту. Крім того, відремонтувати його буде дешевше, ніж будувати усе з нуля та буде простіше довести, що місце підходяще для цього бізнесу, при отриманні дозволів.

Що стосується купівлі гусенят, то краще брати кілька різних порід.

До того ж, варто заздалегідь подбати про закупівлю кормів та зерна, і передбачити купівлю інкубатора, брудера та овоскопа, які обійдуться не менше як у10 тис. грн. Хоча, вважається, що вигідніше виводити гусенят природним шляхом – за допомогою гуски-насідки.

Перегляди: 3
Читай нас у та
Адреса: https://agroreview.com/content/biznes-na-rozvedenni-husej-okupytsya-protyahom-roku
Like
Цікаво
Подобається
Сумно
Нічого сказати