Tempo950x100

Tempo300x100

Бізнес на заморожених ягодах: як почати і на чому не варто економити

Бізнес на заморожених ягодах: як почати і на чому не варто економити

Компанія Tifiret почала свій шлях у 2014 р. На сьогодні має в Молдові понад 200 га насаджень ягід і фруктів, а з 2015 р. по 2017-й побудувала свій завод по заморожуванню. З листопада 2017 р. Tifiret також займається експортом продукції в Європу і Росію.

Як їм це вдається, чи варто і яким чином будувати бізнес на «заморозці» розповіла представник компанії Юлія Тимошенко, пише agro.guide.

З чого почати? Зі світових тенденцій. Адже потрібно розуміти, що ми робимо і куди йдемо. Головні гравці на ринку – Сербія, Польща, Китай, Україна. Наприклад, Єгипет дуже активно розвивається в полуничному сегменті. Це досить сильний конкурент зараз.

Коли ви йдете в «заморозку» або в подібний бізнес, потрібно враховувати ціну на ринку і собівартість  продукту. Ми витрачаємося на робочу силу, енергоносії, пакувальні матеріали і т. д. Потрібно розуміти скільки це коштує в Грузії, скільки це коштує в Сербії, в Україні. Це дає поняття, зможете ви конкурувати чи ні.

В цьому році ціна на сливи, заморожені половинками без кісточок, становить близько 55 євроцентів. Її продавали три місяці тому за такою ціною, за стільки ж продають і зараз. Тобто факт того, що ви ці три місяці зберігали продукт і понесли додаткові витрати, не дасть ніякого виграшу.

Крім того, вам потрібно доставити заморожений продукт, наприклад, в Європу. Або ОАЕ. І тут варто порахувати витрати на логістику. Знати ціну, яка буде конкурентною на тому ринку.

Коли ви порахуєте вартість сировини, вартість переробки, енергоносіїв для заморозки і зберігання, порівняєте з ціною в 55 євроцентів, то виникне питання: де ж маржа?

Тому перш ніж займатися заморожуванням, потрібно досліджувати і зрозуміти поточну ситуацію на ринку.

Далі – налагодити виробництво. Ми маємо статичне заморожування на 40 т на добу і три камери зберігання по 285 т кожна. Але вам потрібно розуміти свою мету в заморожуванні. У статиці ви ніколи не отримаєте ні кубики, ні слайси. Це будуть блоки. Але в статиці є свої плюси. Ви можете завантажити виробництво і в цей момент на якийсь лінії переробляти свіжу продукцію – мити її, різати і т. д.

Потурбуйтесь, як виглядатиме продукт, про його упаковку. Здавалося б, все дуже просто: коробка, всередині поліетиленовий пакет. Але він чомусь блакитного кольору і це дуже важливо. Прозорий пакет, як і прозорий скоч на ящиках не вітається. Якщо ви упаковуєте в прозорий поліетилен і якийсь його шматочок потрапить у продукцію, його неможливо буде візуально відстежити. Тому прийнято використовувати яскраво-блакитний поліетилен.

Окрім стандартних десятикілограмових ящиків можливе також пакування у паперові мішки по 25 кг. Вони тришарові з внутрішньою ламінацією, це найпопулярніша упаковка.

На чому не слід економити? По-перше, на підлогах у виробничому приміщенні. Ягоди кислотні, і ця я кислота роз’їдає підлогу, її доводиться часто переробляти, міняти. Навіть якщо це епоксидна підлога. Тому чим якісніше ви її зробите спочатку, тим менше роботи буде потім. Наприклад, відразу використовуйте бетонний плінтус. Ніякий інший не допускається на виробництві такого роду.

Друге – це пластикова тара для заморозки. Ми використовуємо низькотемпературні «чешки», які витримують до -40 градусів. Заморожений продукт пересипаємо в біг-бокси місткістю близько 350 кг.

З пластиковою тарою дуже легко і зручно працювати. Логістика дуже проста, тару можна складувати хоч і в 8 шарів. Дерев’яну уже важко складувати вище 6. До того ж, дерево взагалі не вітається на виробництві у будь-якому його прояві. Це розплідник мікробів.

Тут уже постає питання фінансування. Один пластиковий біг-бокс коштує близько 105-115 євро, дерев’яний – втричі дешевше. Але якщо порахувати амортизацію і довговічність пластика, то зрозумієте його перевагу.

Третє – кваліфікований персонал. Це загальний біль, гарних працівників завжди не вистачає. Але вирішити цю задачу не неможливо. Можна набрати адекватних людей, яких будете розвивати. Обов’язково проводьте навчання, контроль якості, запрошуйте спеціалістів на виробництво поділитися навиками з вашими робітниками.

І ще один надважливий пункт – безпека продукту. Завжди це контролюйте, починаючи від гігієни працівників, які щодня заходять на виробництво.

Перегляди: 2
Читай нас у та
Адреса: https://agroreview.com/content/biznes-na-zamorozhenyh-yahodah-yak-pochaty-i-na-chomu-ne-varto-ekonomyty
Like
Цікаво
Подобається
Сумно
Нічого сказати