Tempo950x100

Tempo300x100

Бобові підвищать родючість ґрунтів

Бобові підвищать родючість ґрунтів

Про особливості сучасної технології та загальну роль гороху у сівозміні розповів Микола Малієнко, доктор сільськогосподарських наук, директор СТОВ «Перемога», пише superagronom.com.

За словами експерта, нестача органічних добрив — одна з головних причин негативної динаміки вмісту гумусу у ґрунтах. Одним зі шляхів підвищення родючості ґрунту фахівець називає введення у сівозміну достатнього обсягу бобових, зокрема, гороху. Адже бобові — це такі собі самодостатні культури, котрі фіксують азот з повітря, і не лише для власних потреб під час вегетації, а й «залишають» значну частку азоту в ґрунті для наступної культури.

«Науково обґрунтована сівозміна передбачає участь бобових культур в сівозміні щонайменше на 25%. Сьогодні ж бобові культури займають тільки 7,2%. Хочу зауважити, що переважну частку  в цих 7,2% складає соя — 6%. Горох же лише близько 1%, хоча це культура №1 для українського сільгоспвиробника, з якої повинна розпочинатися сівозміна», — наголошує Микола Малієнко.

Горох, каже експерт, забезпечує азотом не лише себе, а й як мінімум дві наступні культури. Тож введення гороху до сівозміни — шлях до отримання стабільних врожаїв та певної економії ресурсів.

Фахівець наголошує, що успішність рослинництва на сьогоднішній день великою мірою залежить від родючості ґрунтів, яка, у свою чергу формується тими культурами, що вирощуються у сівозміні.

Перегляди: 2
Читай нас у та
Адреса: https://agroreview.com/content/bobovi-pidvyshchat-rodyuchist-gruntiv
Like
Цікаво
Подобається
Сумно
Нічого сказати