Tempo950x100

Tempo300x100

Брудні ігри проти Агротека або навіщо Сварог і Епіцентр К створюють компанії-двійники

Брудні ігри проти Агротека або навіщо Сварог і Епіцентр К створюють компанії-двійники

Аби уникнути сплати багатомільйонних боргів і назавжди поховати програні справи в судах вищих інстанцій, представники корпорації вдалися до маніпулятивних дій, заснувавши нові компанії, які фактично стають правонаступниками підприємств, задіяних у судових процесах. Про це пише AgroWeek.

Із початку року адвокатам «Агротека» вдалося добитися кілька важливих перемог у справах, котрі розглядалися Верховним Судом України (із 4 справ судді у 3-х визнали правоту дилера, ще в одній – справу закрили за відмовою у позові) та Центральним апеляційним господарським судом. Власне, згідно рішення останнього – компанії корпорації «Сварог Вест Груп» зобов’язані сплатити близько 45 млн гривень: ТОВ «Сварог-Дністер» – 34 132 215,75 грн, ТОВ «СК Бужок» – 9 921 987,22 млн грн.

Утім, з виплатою компенсації підприємства агрохолдинга не поспішають, намагаючись через суди добитися відстрочення виплат. Більше того, адвокати «Сварога» звернулися із 16-ма новими позовами до господарського суду Хмельницької області, включивши сюди навіть програні справи у Верховному Суді. За словами керівника юридичного відділу ТОВ «Агротек» Кирила Талоконова, такі дії спрямовані виключно на затягування справи, розгляд якої триває вже більше року.

Читайте:  Верховна справедливість або навіщо Сварог Вест Груп затягує справу проти Агротека

Як виявилося, затягування часу «Сварогу» знадобилося для створення нових компаній, які, скоріше за все, стануть правонаступниками діючих підприємств, задіяних у судовому процесі. Зокрема, мова йде про ТОВ «СК-БУЖОК» (попередник – ТОВ «СК БУЖОК»), ТОВ «СВАРОГ-ДНІСТЕР-2019» (попередник – ТОВ «СВАРОГ-ДНІСТЕР») та ТОВ «ЛОТІВКА ЕЛІТ-2019» (попередник – ТОВ «ЛОТІВКА ЕЛІТ»).

Враховуючи той факт, що Антимонопольний комітет дозволив «Епіцентру К» придбати частку в статутному капіталі корпорації «Сварог Вест Груп», куди також увійшли компанії-боржники, можна припустити, що подібні маніпуляції із заснуванням нових підприємств зроблені в тісній співпраці власників двох агрохолдингів, а саме Сварог Вест Груп та Епіцентр К. На думку Кирила Талоконова, таким чином, корпорації намагаються уникнути відповідальності, не бажаючи віддавати численні борги:

«Вони створюють компанії-двійники, щоби мати можливість перетягнути частину активів із компаній-боржників. Наприклад, переукласти договори оренди землі, вивести ще якісь активи. А підприємства, що мають борги, по суті, залишаться ні з чим, і їх, скоріше за все, оголосять банкрутами. Зрозуміло, що з банкрутів добитися хоч якоїсь компенсації практично нереально. Нинішня ситуація – це один із методів ухилення від відповідальності. Судячи з усього, представники цих корпорацій володіють не одним таким прийомом».

Таким чином, справа, яка триває вже більше року й на важелях терезів покладено не тільки багатомільйонні контракти, судова справедливість, але й фактор цінності чинних догорів поруки, в руках умілих «професіоналів» може стати не більше, ніж фікцією. Відтак дуже прикро, що «Епіцентр К» – компанія, яка декларує принципи чесної конкуренції, поваги до партнерів та відповідальність перед споживачем, придбавши компанії-боржники, не намагається вирішити питання цивілізованим способом, а стає співучасником брудних ігор «Сварога».

Перегляди: 1
Читай нас у та
Адреса: https://agroreview.com/content/brudni-ihry-proty-ahroteka-abo-navishcho-svaroh-i-epicentr-k-stvoryuyut-kompaniyi-dvijnyky
Like
Цікаво
Подобається
Сумно
Нічого сказати