Була б якість, були б гроші: чому українським виробникам платять за сливу менше,ніж молдавським фермерам

Була б якість, були б гроші: чому українським виробникам платять за сливу менше,ніж молдавським фермерам

За останній тиждень, виробники підняли ціни на товарну сливу до 12-15 грн/кг (0,37-0,46 EUR/кг), тоді, як тиждень тому, продажі здебільшого здійснювались в діапазоні 10-13 грн/кг (0,31-0,40 EUR/кг), пише «Інфо-Шувар».

Але самі покупці вважають, що українські виробники могли б отримувати значно вищу ціну, якби докладали додаткових зусиль для покращення якості продукції. Насправді, українську сливу сьогодні закуповують не тільки компанії з Польщі, нею цікавляться також представники Італії та Іспанії. Але, частіше за все,українська продукція поставляється на переробні підприємства, тоді, як слива з сусідньою Молдови досить вдало і помітно дорожче продається на свіжому ринку в ЄС.

За даними «Інфо-Шувар», середня закупівельна ціна на сливу для переробки в Польщі сьогодні становить 0,48-0,55 EUR/кг, а за товарну сливу для свіжого ринку польські перекупники готові платити майже в 1,5 рази дорожче – 0,74-0,82 EUR/кг .

Слід зазначити, що саме Молдова в цьому сезоні стала одним з головних конкурентів України на ринку сливи в ЄС. Європейські покупці доволі часто віддають перевагу саме молдавській сливі з огляду на її кращий товарний вигляд. Як вже повідомлялось, Україна в цьому сезоні має всі шанси встановити рекорд с експорту сливи за рахунок поставок в ЄС. До 2017 року, експорт української сливи стагнував, за останні 10 років, ми експортували, в середньому, 400-500 тонн цієї продукції , а імпортували в 5-8 разів більше. Головним покупцем української сливи завжди була Росія. В серпні 2017 року, на зовнішньому ринку було продано одразу 1 тис. тонн української сливи на суму $625 тис. Офіційно майже весь обсяг розподілився між двома країнами: Польщею та Білоруссю: більше 700 тонн української сливи купила Польща на суму $530 тис. В Білорусь ми відправили 165 тонн сливи на суму $ 60 тис.

Для порівняння, Молдова щороку експортує 28-36 тис. тонн сливи, з яких майже 20% припадає на країни ЄС. Імпортує Молдова в 10 разів менше сливи, при цьому, протягом останніх 5 років ця країна стабільно знижує обсяги імпорту та нарощує експорт цієї продукції.

Перегляди: 1
Читай нас у та
Адреса: https://agroreview.com/content/bula-b-yakist-buly-b-hroshi-chomu-ukrayinskym-vyrobnykam-platyat-za-slyvu-menshenizh-moldavskym-fermeram
Like
Цікаво
Подобається
Сумно
Нічого сказати

    24 Квітня

    Державний оператор тилу відсторонив компанію “Твій Хліб” від постачання продуктів для ЗСУ

    АРМА планує скасувати аукціон з продажу мінеральних добрив – провели без належної конкуренції

    Профільний комітет Ради закликав зберегти Міністерство аграрної політики та продовольства України

    Ціни на овочі не перекривають витрати на зберігання

    Ринок землі в ЄС: як він працює та до чого варто готуватися Україні

    На Тернопільщині створять новий індустріальний парк “Borschiv”

    Як змінилися ціни на цукор, сіль та борошно

    ВР збирається розглянути продовження строку оформлення права власності на земельні паї

    Європарламент підтримав лібералізацію торговельного режиму з Україною, посиливши захисні заходи для фермерів ЄС

    Ціни на моркву в Україні близькі до історичних антирекордів для весни

    БІЛЬШЕ НОВИН