Tempo950x100

Tempo300x100

Булигін: кількість органіки в ґрунті з кожним роком стає меншою

Булигін: кількість органіки в ґрунті з кожним роком стає меншою

Чи є дійсним той факт, що більшу частину органічних добрив до початку військових дій 2014 року ми отримували з Росії? Як зараз перерозподілився цей ринок? Яке місце на ринку займають органічні добрива, вони конкурують з мінеральними?

Я володію абсолютно відмінною інформацією, насправді, з Росії ми отримували більшу частину мінеральних (азотних) добрив. І з моменту початку війни з Росією ринок азотних добрив перерозподілився: в Україні є власне виробництво мінеральних добрив, але його не вистачає, попит вищий, тому певну кількість ми отримуємо з інших країн.
З виробниками мінеральних добрив ми не конкуренти – у нас різна філософія, різні шляхи, хоча клієнт у нас по суті той самий.
Відносно органічних добрив, на мою думку, український ринок ще, на жаль, не сформований. Серед системних виробників органічних добрив з відходів тваринного походження, які займаються виробництвом в промислових масштабах, ми, я вважаю, єдині на вітчизняному ринку.
Технологія, яку ми використовуємо, не нова, ми не придумали велосипед, ми вдосконалили велосипед, зробивши його більш легким, технологічним і зручним у користуванні і застосуванні. Компостні ями в селах, в малих фермерських господарствах – процес схожий, але їхніх обсягів вистачає, щоб отримати продукт для себе і, максимум, для сусідів. Наші амбіції ширші: ми хочемо заповнити український ринок, також в сферу наших інтересів потрапляють інші країни, і ми не обмежуємося лише ближнім зарубіжжям.
На сьогоднішній день ми вже працюємо з низкою клієнтів, які використовують мінеральні добрива, але які готові частково або повністю замінити їх на органічні. Ці компанії розуміють користь нашого продукту. Нещодавно я прочитав фразу, що більшість аграріїв не землероби, а землекористувачі. Землекористувачі використовують землю, не даючи нічого взамін, а землероби піклуються про неї не тільки в поточний момент, а й в довгостроковій перспективі. І ми своєю формулою виробництва хочемо досягти максимально уважного ставлення до біологічних ресурсів.

Ви співпрацюєте з агрохолдингами чи концентруєтесь на невеликих фермерських господарствах?

Наразі ми приділяємо увагу всім клієнтам – від приватних покупців до великих агрохолдингів, але більше відгуків зараз ми отримуємо від фермерських господарств з посівними площами в сотні гектарів, не в тисячі. З ними легше домовитися, вони більш мобільні і думають про майбутнє – дбають про ту землю, на якій працюють. Як правило, вони використовують не пайову землю, а землю, яка знаходиться в довгостроковій оренді або у власності. З агрохолдингами інша історія. У них, як правило, не своя земля, і вони, усвідомлюючи, що кожен рік її виснажують, розуміють, що, ймовірно, землю варто було б підгодувати, але в наступному році цим паєм може скористатися їхній конкурент, і мотивація зникає. Незважаючи на таку практику, є кілька великих агрохолдингів, які відкриті до співпраці і виділили нам великі площі для експериментів.

Наскільки Україна закриває свої потреби в органічних добривах, чи відповідає виробництво українських органічних добрив європейським стандартам?

Стосовно ринку є цікавий факт – дуже великий плюс і дуже великий мінус водночас: на сьогодні в Україні у нас немає промислових конкурентів, тому що, на мій погляд, ринок несформований. Хтось може сказати, що це дуже добре, хтось вважатиме це негативною тенденцією – як завжди, потрібно шукати золоту середину. Коли у тебе є конкуренти, ви разом з ними топчете доріжку до клієнта, а клієнт вже вибирає: у кого краща якість, маркетинг і ціна. Зараз ми одні на цьому шляху, а потенціал в Україні дуже великий, сировина, з якої виробляються органічні добрива, в надлишку, Україна – один зі світових лідерів із виробництва продуктів курячого напрямку (примітка автора: компанія Інтегро виробляє добрива з чистого курячого посліду шляхом його ферментації в анаеробних реакторах в термофільному режимі).
Сировини дуже багато, але вона неправильно використовується, її просто викидають на поля, в результаті чого вона псується сама і псує ту землю, на яку викидається, “спалює” її. Таку практику потрібно виправляти.
У Європі ринок органічних добрив сформований, в ньому є ринкові ціни на аналогічну, схожу продукцію, і вони дуже оптимістичні. Також там є розуміння необхідності внесення органічних добрив (а незабаром це буде зобов’язання, є проект відповідної директиви ЄС): клієнтові не потрібно довго розповідати: що це і навіщо це. Тому реалізація вже залежить від якості товару, маркетингу, ціни та зручності. Якщо проїхати по Європі – в Німеччину або Австрію, там всюди застосовують органічні добрива. Окремо виділено період на транспортування і внесення. В Україні вимоги також повинні чітко дотримуватися, є навіть відповідний Закон (“Про побічні продукти тваринного походження, що не призначені для споживання людиною”), але він, на жаль не працює.

Нас дуже цікавить можливість експорту, ми йдемо до цього. Якщо взяти карту ґрунтів Європи (див. нижче), то Іспанія, Італія, частково, Франція – значно виснажили своґ ґрунти. Візьмемо, хоча б іспанську полуницю, яка славилася своїм смаком і якістю. Зараз виробники переглядають ринки її збуту і продають у північні країни: Скандинавію, ВБ, де звикли до позбавлених смаку продуктів. Виснажені ґрунти – наш потенційний напрямок.

 

Чи достатньо використовувати в господарстві тільки органічні добрива або це має бути комплексне застосування разом із мінеральними?

Тут все залежить від завдань, які ставить перед собою аграрій. У нас є партнери-фермери, які використовують тільки органіку. Але якщо говорити про інтенсивне сільське господарство, провідний тренд останніх 50-60 років ( “чим більше тонн пшениці з гектара ми знімемо, тим крутіше”), то тут без комплексних мінеральних добрив не отримати необхідний результат. Але навіть за такого підхода застосування органічних добрив корисно і може бути монетизованим, як у короткостроковій перспективі, так і довгостроковій, адже, на відміну від мінеральних, органічні добрива мають пролонговану дію упродовж 2-3 років. Згідно зі спостереженнями, кількість органіки в ґрунті стає меншою рік від року. А все через інтенсивне землеробство. Тому ми перед природою в боргу, а повертати борг – це справа честі.

Спілкувалася Дар’я Анастасьєва

Ексклюзивно для Agroreview

Перегляди: 0
Читай нас у та
Адреса: https://agroreview.com/content/bulyhin-kilkist-orhaniky-v-grunti-z-kozhnym-rokom-staye-menshoyu
Like
Цікаво
Подобається
Сумно
Нічого сказати