Tempo950x100

Tempo300x100

Битва за врожай: пожежі та погода проти аграріїв

Битва за врожай: пожежі та погода проти аграріїв

Наскільки розтягнеться ця битва та чи вдасться аграріям зібрати гарний врожай – не відомо передовсім через погодні умови, які можуть завадити польовим роботам.

«З кожним днем жнива набирають обертів, демонструючи непогані результати. Але слід не забувати, що погода залишається ключовим фактором ризику, який присутній в роботі аграріїв. Тому ми маємо більше звертати увагу на питання страхування у сільському господарстві, на питанні ризиків, можливості нівелювання ризиків», – зазначила в. о. міністра АПК Ольга Трофімцева.

За повідомлення від областей, більшість з них проводить жнива в плановому режимі, фіксуючи дещо вищу урожайність проти минулого року. В той же час складна ситуація є на Одещині, Кіровоградщині і Чернігівщині у зв’язку погодними катаклізмами.

Читайте також: Погода випробовує вітчизняних аграріїв на міцність

Крім того, Державна служба з надзвичайних ситуацій постійно повідомляє про масштабні пожежі, які виникають у різних областях України через спеку і недбалість, знищуючи врожаї пшениці.

За попередніми підрахунками, цього року вогонь знищив в п’ять разів більше зерна, ніж у минулому році.

Так, нещодавно недалеко від Маріуполя шість масштабних пожеж знищили 60 гектарів хліба. 1 липня у Луганській та Полтавській областях вигоріло 40 гектарів пшениці на корню. 4 липня на Кіровоградщині згоріло 19 га пшеничного поля.

У трагедії аграрії звинувачують не тільки спеку: на їхню думку, більшість пожеж стається саме через людський фактор. Найчастіше це – невиконання правил пожежної безпеки та необережне поводження з вогнем.

В результаті – втрачені мільйони гривень. 

«Рентабельність агробізнесу залежить від цілого ряду факторів. На деякі з них можна вплинути: досвід, знання в агросфері, застосування передових технологій, сучасної техніки та обладнання. Але є фактори, які не піддаються контролю, а саме несприятливі погодно-кліматичні умови, такі як град, сильний вітер, посуха, яка може стати причиною масштабної пожежі,  протиправні дії. Ігнорування цих ризиків може завдати значної шкоди українським аграріям. Саме агрострахування покликане захистити фермерів від несприятливих чинників.  З кожним роком все більше і більше аграрних підприємств користуються послугами страхування сільськогосподарських культур, адже наявність страховки забезпечує грошову компенсацію у разі пошкодження врожаю (настання страхового випадку)», – зазначає директор з інновацій та розвитку “Аграрної Агенції АГРОС“,  експерт страхового ринку Володимир Юдін.

За його словами, з урахуванням особистих потреб,  агропідприємство може обрати 
комплексне страхування майбутнього врожаю, що захищає від всіляких погодних катаклізмів, стихійних лих, примх погоди, пожежі.

«Страхування окремих ризиків  дає можливість вибору конкретних ризиків і їх поєднань: пожежа, град, сильний вітер, посуха, пошкодження внаслідок хвороб та шкідників. Вартість полісів залежить від культури, вартості майбутнього врожаю, який страхується, переліку ризиків, місцевості, площі і розміру франшизи. Страховим випадком вважається загибель врожаю від несприятливих погодних умов чи інших факторів. Оскільки договір страхування зазвичай покриває кілька ризиків, то кожному з них відповідає свій тариф. Застрахувати можна не тільки посіви, а й готову продукцію (зерно), паливно-мастильні матеріали, добрива, ЗЗР на складах. Страхова сума дорівнюватиме ринковій вартості товарів», – розповідає Володимир Юдін.

Читайте також: Без врожаю: як мінімізувати збитки в сільському господарстві

Він підкреслив, що при настанні страхового випадку, вступають в силу обов’язки страхової компанії перед клієнтом, а аграрію просто потрібно правильно провести всю паперову роботу, що супроводжує фіксацію страхового випадку та отримання страхових виплат.

«”Аграрна Агенція АГРОС” має великий досвід роботи на ринку аграрного страхування та впроваджує індивідуальний підхід до кожного клієнта. Наші фахівці швидко та якісно оглянуть посіви, підберуть найкращі умови  страхування, розрахують розмір збитку. Застрахувавши сільгоспкультури, Ви передбачите ризики, що спіткають аграрний бізнес, та зможете спати спокійніше. Але користуйтеся послугами лише добросовісних, перевірених страхових компаній та компетентних незалежних експертів», – резюмує Володимир Юдін.

Довідка:
Агентство Агрос спеціалізується на одному з найскладніших видів страхування – агрострахуванні. Для українських агровиробників розроблені різні програми страхування сільськогосподарських культур, які включають в себе як страхування від окремих погодних ризиків, так і страхування комплексу таких ризиків.
Контактні телефони: 0503386703

Перегляди: 16
Читай нас у та
Адреса: https://agroreview.com/content/bytva-za-vrozhaj-pozhezhi-ta-pohoda-proty-ahrariyiv
Like
Цікаво
Подобається
Сумно
Нічого сказати