Tempo950x100

Tempo300x100

Бюджет 2018 року для малого та середнього агробізнесу може стати згубним

Бюджет 2018 року для малого та середнього агробізнесу може стати згубним

На думку окремих народних депутатів, нинішня політика щодо підтримки аграрно-промислового комплексу України є в першу чергу згубною для середнього та малого агробізнесу, а розподіл коштів здійснюється виключно суб’єктивним шляхом: отримують дотації лише великі агрохолдинги, пише Погляд.

“АПК — пріоритетна галузь економіки в України. Однак, давайте порівняємо з ЄС, куди з таким блаженним лицем дивиться наш уряд. ЄС на підтримку своїх фермерів та сільгоспвиробників витрачає більше половини усього свого бюджету. А у нас найбільше грошей йде на утримання влади, силових та фіскальних органів. Незрозуміла схема аграрних дотацій і яким чином розподіляються кошти. Незрозуміло, чому більш за все підтримують великі агрохолдинги, а ще більш — наближені до керівних органів влади. Кошти, зокрема в агробізнес, розподіляються суб’єктивно, – наголошує нардеп  Михайло Головко.

За словами депутата, влада зобов’язана прислухатись до тих сільгоспвиробників, які наполягають на зміні порядку розподілу дотацій. А одним із дієвих та допоміжних механізмів може стати пільгове кредитування. Щоправда, спостерігається зворотна тенденція – на наступний рік планується скорочення державної підтримки до 66 мільйонів гривень, в той час як у 2017 вона становила 300 мільйонів.

“В бюджеті 2018 року не видно тенденції для створення сприятливих умов розвитку агросектору. До прикладу, дотації тваринникам, які на сьогоднішній день перебувають у складних умовах, потрібно підвищувати, а їх навпаки скоротили з чотирьох до двох мільярдів. Крім того, дехто стверджує, що один мільярд на підтримку фермерства — це достатня сума. Однак при тому, що в Україні зараз 33 тисячі фермерських господарств, цей мільярд – лише капля в морі. З такою політикою наших можновладців, виживуть крупні агрохолдинги, а невеликим фермерам доведеться вкрай важко. Але ж саме вони є основними наповнювачами місцевих бюджетів, саме вони створюють робочі місця і якось утримують села від вимирання”, – обурюється Михайло Головко.

 

Перегляди: 3
Читай нас у та
Адреса: https://agroreview.com/content/byudzhet-2018-roku-dlya-maloho-ta-serednoho-ahrobiznesu-mozhe-staty-zhubnym
Like
Цікаво
Подобається
Сумно
Нічого сказати