Tempo950x100

Tempo300x100

Бюджетне відшкодування ПДВ “Кернел” вже перевищило річні дотації “МХП”

Бюджетне відшкодування ПДВ “Кернел” вже перевищило річні дотації “МХП”

Про це свідчать дані Державної казначейської служби, передає УНН.

У січні компанія А.Веревського і В.Хомутинніка отримала 931,5 млн грн, а в лютому – 674,5 млн грн державних коштів.
Для порівняння: ця сума на 200 тис. грн більше, ніж всі дотації “Миронівського хлібопродукту” за весь 2017 рік (1,4 млрд грн).

Якщо говорити про річні преференції “Кернел” і “МХП”, то компанія А.Веревського і В.Хомутинніка отримала в минулому році в два рази більше, ніж компанія Ю.Косюка.

При цьому обидві компанії вважаються рентабельними. Відповідно до річного фінансового звіту компанії “Кернел”, його прибутковість становить 176,2 млн дол. США, або приблизно 4,5 млрд грн. Фактично, можна говорити про те, що весь прибуток “Кернел” становлять гроші платників податків, які згодом виплачуються акціонерам у вигляді дивідендів.

Водночас малі та середні підприємства обмежені у доступі до державної підтримки, зазначив народний депутат від “Батьківщини” Вадим Івченко.

“Я виступаю за те, щоб доступ до дотацій передусім отримали малі та середні виробники, що намагаються вийти на ринок та претендують на ведення свого бізнесу у легальному полі”, – зазначив він.

Адже сьогодні актуальною є проблема так званої “сірої зони” в агропромисловому комплексі, додав В.Івченко.

“У контексті останнього питання ми маємо розуміти, що із 7,6 млрд “Кернела”, фактично 30% коштів – це кошти, які вони отримали додатково за те, що купили продукцію у тих фермерів, які працюють у “сірій” зоні. Фактично у тих, хто не сплачує податки до місцевих бюджетів, хто ігнорує земельні податки. Такі собі одноосібники, або ті, хто використовує землі, які сьогодні не розподілені, які не можна використовувати у легальному полі.

Такі фермери продають свою продукцію за готівку відповідним аграрним холдингам, зокрема компанії “Кернел”. А “Кернел” та інші, у свою чергу, показують більше врожайності на своїх полях за рахунок “лівого” зерна, за рахунок чого і відшкодовують мільярдне ПДВ”, – розповів нардеп.

Перегляди: 0
Читай нас у та
Адреса: https://agroreview.com/content/byudzhetne-vidshkoduvannya-pdv-kernel-vzhe-perevyshchylo-richni-dotaciyi-mhp
Like
Цікаво
Подобається
Сумно
Нічого сказати