Tempo950x100

Tempo300x100

Через 10 років «найбезпечнішою» культурою буде озима пшениця

Через 10 років «найбезпечнішою» культурою буде озима пшениця

Через 10 років в Україні «найбезпечнішою» культурою буде озима пшениця. Таку думку висловила керівник відділу агрометеорології Гідрометцентру України Тетяна Адаменко в ході конференції Grain & Maritime Days in Odessa 2018, пише latifundist.com.

«Через 10-20 років найбезпечнішою буде озима пшениця, тому що йдуть ризики вимерзання взимку, за рахунок м’якої теплої весни достатня кількість вологи, раніше відновлення вегетації. Тільки за рахунок клімату аграрії зможуть збільшити врожайність на 10-20 центнерів. Потрібно до цього готуватися», — зазначила вона.

Експерт додала, що під загрозою з урахуванням кліматичних змін знаходяться ячмінь і кукурудза.

Тетяна Адаменко зазначила, що останні 20 років в Україні йде процес потепління, який перевищує загальносвітові показники. Якщо у світі в середньому температура зростає на 0,8°C, то в Україні — на 1°C. Як показали останні 7 років, то навіть на 2°C.

У підсумку, в Україні збільшився період активної вегетації сільгоспкультур — це ті дні, коли середньодобова температура перевищує 10°C.

Також, як розповів експерт, відбувається істотна зміна клімату в різних регіонах країни. Зокрема, український центр починає теплішати швидше, ніж південь. Крім цього, Тетяна Адаменко додала, що потепління може призвести до зникнення зони Полісся, яка «перетвориться в степ».

Перегляди: 7
Читай нас у та
Адреса: https://agroreview.com/content/cherez-10-rokiv-najbezpechnishoyu-kulturoyu-bude-ozyma-pshenycya
Like
Цікаво
Подобається
Сумно
Нічого сказати