Tempo950x100

Tempo300x100

Через африканку свиней знову вирізають тисячами

Через африканку свиней знову вирізають тисячами

Навпаки, ситуація стає з кожним днем все загрозливішою, зазначає Ірина Паламар, голова Асоціації тваринників України.

На сьогоднішній день чума дісталася вже не лише до приватних особистих господарств, а до великих фермерських підприємств із поголів’ям у кілька тисяч свиней. За офіційною інформацією Держпродспоживслужби спалахи АЧС зафіксовано в Хмельницькій області, в філії “Рідний край” ПрАТ “Зернопродукт МХП” (с. Коров’є, Теофіпольський район, Хмельницька область), де було зареєстровано захворювання та загибель 64 голів свиней (всього ж у господарстві утримується 6600 голів свиней). Але за неофіційними даними АЧС потрапила на великі підприємства також у Дніпропетровській, Черкаській та Закарпатській областях. Підприємці будуть вимушені вирізати десятки тисяч поголів’я свиней.

“І справа не лише в порушенні господарствами заходів біобезпеки. Справа передусім в неефективних державних заходах по подоланні епідемії, які вже коштували сотень тисяч поголів’я й понад 1 млрд. грн. збитків, втрати доступу до міжнародних ринків й різкого зростання ціни на свинину для населення…

Державою не ведеться ефективна робота з депопуляції диких свиней, як це, наприклад, робиться у наших сусідів – Естонії чи Латвії. В розвинених країнах Балтії держава залучає мисливців до відстрілу диких кабанів в зонах ризику й навіть заохочує їх матеріально, сплачуючи по 100 євро компенсації за кожного вбитого кабана. Щоправда, там кошти частково компенсуються з фонду ЄС. Але ж справа не лише в коштах”, – зазначає Ірина Паламар.

За її словами, Асоціація тваринників України ще півроку тому, опираючись на думку та позицію виробників, а також разом з науковцями у співпраці з Держпродспоживслужбою розробила конкретні дієві механізми щодо боротьби з цією небезпечною хворобою. Однак до цього часу документ не прийнято.

“Вкотре апелюю до Мінагрополітики перейти від слів до діла. У ситуації, що склалася, потрібно реагувати максимально швидко і реалізувати державну Стратегію подолання АЧС в Україні в найкоротші терміни”, підкреслила Ірина Паламар.

 

Перегляди: 1
Читай нас у та
Адреса: https://agroreview.com/content/cherez-afrykanku-svynej-znovu-vyrizayut-tysyachamy
Like
Цікаво
Подобається
Сумно
Нічого сказати