Через деградацію в Україні страждає до 40% сільгоспземель

Через деградацію в Україні страждає до 40% сільгоспземель

Про це заявив консультант Світового банку Денис Нізалов, повідомляє АgroРolit.com.

Він зазначив, що, за офіційними даними, с\г земель, які зазнали впливу водної ерозії, – 13,3 млн га, у тому числі 10,6 млн га орних земель. Вітровій ерозії систематично піддається понад 6 млн га, а 68 тис. га повністю втратили гумусовий горизонт.

Стан чорноземів визначає вміст органіки (гумусу) в них. За останні 20 років, в середньому по Україні зміст гумусу зменшився на 0,22% в абсолютних величинах – із 3,36 до 3,14%. Це значне відхилення, оскільки для його збільшення в ґрунті на 0,1% в природних умовах необхідно 25-30 років. При цьому землі з 2,4% гумусу чорноземами не вважаються,  – зазначив експерт.

І додав: “Власне деградованих, малопродуктивних та техногенно забруднених земель, які підлягають консервації, в Україні вже нараховується понад 1,1 млн га”.

На його думку, найкращий інструмент захисту родючості ґрунтів – приватна власність.

 Якщо земля, яку я обробляю, мені належить, то у мене є зацікавленість дбати про неї та захищати від ерозії, вносити добрива та підтримувати ґрунти у родючому стані. Якщо я просто орендую землю на період 2-3 років, то у мене і мотивації немає інвестувати у неї, – сказав Денис Нізалов.

Перегляди: 6
Читай нас у та
Адреса: https://agroreview.com/content/cherez-dehradaciyu-v-ukrayini-strazhdaye-do-40-silhospzemel
Like
Цікаво
Подобається
Сумно
Нічого сказати