Через кліматичні зміни агрострахування набуває все більшої актуальності

Через кліматичні зміни агрострахування набуває все більшої актуальності

Командою експертів асоціації “Український клуб аграрного бізнесу” було проведено опитування сільськогосподарських підприємств з метою вивчення ринку страхових послуг.

За результатами опитування можна зробити висновок, що основна маса фермерів у процесі своєї діяльності не використовує послугу страхування посівів та врожаю — адже з усього числа опитаних лише 15% сільськогосподарських підприємств користуються таким видом страхування. При цьому, 85% респондентів не користуються страховими послугами посівів та врожаю взагалі. З 15% фермерів, які користуються страховими послугами, тільки 73% надали інформацію щодо частки покриття збитків. Опитувані повідомили, що в залежності від виду страхування, фермерам покривають від 20% до 60% завданих збитків у разі настання страхового випадку.

Експерти констатують, що наразі страхові послуги серед аграріїв тільки набирають популярності і в короткостроковій перспективі очікується стрімкий ріст даного ринку. 

«Кліматичні зміни на земній кулі, що торкнулися і нашу країну, призвели до того, що аграрний бізнес отримав великі ризики, що вкрай негативно впливає на його результативність. Засуха або ж, навпаки, безжальні на своєму шляху небувалі норми опадів та град часом залишають селян без врожаю, а значить і можливості подальшого планування розвитку бізнесу, розрахунку з кредиторами і найманими працівниками. У цих умовах тема агрострахування набуває все більшої актуальності, а страховики стають надійними партнерами фермерів в їх бізнесі», – зазначив директор з інновацій та розвитку “Аграрної Агенції АГРОС”,  експерт страхового ринку Володимир Юдін.

За його словами, агрострахування сільськогосподарських ризиків з року в рік набирає все більшої популярності в середовищі українських аграріїв, незважаючи на все ще наявну недовіру до страховиків у фермерів і недостатнє бажання останніх закладати кошти в бюджети своїх господарств на дану послугу. У той же час, ситуація в більшості розвинених держав світу кардинально відрізняється від того, що відбувається в нашій країні.

«Кліматичні зміни в світі  вже дісталися до України, а значить наші аграрії просто зобов’язані враховувати ці ризики при плануванні розвитку свого бізнесу. Незважаючи на те, що останнім часом фермери стали проявляти інтерес до агрострахування, все ж, його рівень в Україні залишається вкрай низьким. Для порівняння: рівень агрострахування у Франції становить 30-35%, в Іспанії – 60%, в Канаді він сягає 80%, а в Америці – 90% від усіх засіяних площ», – зазначає  Володимир Юдін.

Експерт підкреслив, що  агрострахування в Україні все ще знаходиться в стадії розвитку. Серед основних причин, що гальмують розвиток страхування від аграрних ризиків, є недостатня довіра клієнтів до страхових компаній і відсутність інформації про ефективні альтернативні рішення, які можуть допомогти фермерам управляти своїми ризиками. Також для того, щоб український аграрій зрозумів всі переваги пропонованих послуг, важлива підтримка держави.

«Практично в усьому світі страхування врожаю є пріоритетом для держави – вона компенсує до половини і більше страхових премій або виплат. Наприклад в Туреччині держава субсидує до 60% страхових премій», – зазначає  Володимир Юдін.

Він зауважив, що в умовах глобального потепління ймовірність настання подій, які можуть спричинити зниження врожайності, зростає. У свою чергу, погодний ризик може знизити врожайність на 50% і більше. При цьому в разі настання подій, які сильно впливають на урожай в країні, з проблемами стикаються не тільки безпосередньо виробники-фермери, а й інші компанії в ланцюжку поставок сільгосппродукції, починаючи від виробників насіння, ЗЗР, і закінчуючи переробниками, експортерами, експортними терміналами. У такій ситуації може постраждати і держава, оскільки, наприклад, значна частина валютної виручки в Україні припадає на сільськогосподарський експорт.

«Саме тому для аграрія, щоб компенсувати можливі збитки від втрати врожаю, важливо вибрати надійного страхового партнера вже сьогодні. “Аграрна Агенція АГРОС” пропонує клієнтам широкий вибір страхових продуктів, з урахуванням індивідуальних побажань аграрія. При цьому, ще до укладення договору про страхування, фахівцями компанії проводиться обов’язковий передстраховий огляд врожаю безпосередньо в полі. Це робиться для того, щоб умови укладеного договору надалі максимально відповідали інтересам клієнта», – зазначає Володимир Юдін.

При цьому експерт підкреслює, що у разі ж настання страхового випадку, компанія гарантує відшкодування страхових виплат відповідно до умов договору з клієнтом.

Перегляди: 4
Читай нас у та
Адреса: https://agroreview.com/content/cherez-klimatychni-zminy-ahrostrahuvannya-nabuvaye-vse-bilshoyi-aktualnosti
Like
Цікаво
Подобається
Сумно
Нічого сказати