Через подорожчання води для зрошення на Херсонщині прогнозують недобір рису

Через подорожчання води для зрошення на Херсонщині прогнозують недобір рису

Ці вологолюбні культури є стратегічними для степової Таврії. За даними департаменту агропромислового розвитку Херсонської облдержадміністрації, посіви рису в краї ледь дотягли до 5,6 тисячі гектарів, тоді як в минулому році вони перевищували 7,8 тисячі. Площі скоротилися у всіх «рисівних» районах — Голопристанському, Каланчацькому, Скадовському, пише growhow.in.ua.

Нескладно підрахувати, що при середній врожайності в 5,7 тонни рису-сирцю з гектара його недобір під час «білих жнив» може перевищити 12,5 тисячі тонн. А це вже удар по національному ринку з перспективою росту цін на рисову крупу. Адже саме Херсонщина забезпечує поставки більше половини вітчизняного рису. І власники плантацій переконують, що іншого виходу у них немає. Адже транспортування дніпровської води для поливу подорожчало на третину, тоді як оптові закупівельні ціни рисової крупи залишаються на рівні минулорічних.

Менше будуть на Херсонщині і в цьому році обсяги збору сої, яка на степовому півдні України теж вимагає зрошення. У минулому році площі під цю культуру з величезним експортним потенціалом становили майже 110 000 га, а зараз ледь дотягують до 90 000, говорить заступник директора департаменту агропромислового розвитку Херсонської ОДА Андрій Неділько. Відповідно, очікуваний недобір — майже п’ята частина торішнього врожаю сої.

Перегляди: 2
Читай нас у та
Адреса: https://agroreview.com/content/cherez-podorozhchannya-vody-dlya-zroshennya-na-hersonshchyni-prohnozuyut-nedobir-rysu
Like
Цікаво
Подобається
Сумно
Нічого сказати