Tempo950x100

Tempo300x100

Через тіньову оренду сільгоспземель держбюджет щороку недоотримує до 22 млрд грн

Через тіньову оренду сільгоспземель держбюджет щороку недоотримує до 22 млрд грн

Інститут соціально-економічної трансформації (ISET) та Центр соціально-економічних досліджень CASE-Ukraine дослідили схеми ухилення від податків. З’ясувалося, що бюджет України найбільше недоотримує коштів через контрабанду, офшори, зарплати «в конвертах» та тіньову оренду сільгоспземель.

Про це повідомляє Інститут соціально-економічної трансформації.

Так, через «сірий імпорт» держбюджет щороку недоотримує від 63 до 93 млрд грн, офшорні схеми – 22-36 млрд грн, зарплати «в конвертах» – 25-74 млрд грн, тіньову оренду сільгоспземель – 6-22 млрд грн.

Втрачає бюджет також через конвертаційні центри (12-18 млрд грн), контрафакт (10-12 млрд грн), маніпуляції з ПДВ (7-9 млрд грн), оформлення штатного працівника підприємцем (4-7 млрд грн) та заниження оборотів (2-2,5 млрд грн).

«За останні роки рівень тіньової економіки значно скоротився, і це збіглося зі скороченням перерозподілу через державні фінанси. Тінізація є закономірною відповіддю на надмірний податковий тиск. Водночас наявність великого «тіньового сектору» не дозволяє зменшити податкове навантаження і спотворює умови конкуренції», – зазначив старший економіст CASE-Ukraine, співавтор дослідження Володимир Дубровський.

У дослідженні зазначається, що тіньова економіка, яку уряд оцінює в 30% від ВВП, сконцентрована здебільшого у великому бізнесі, який домінує в економіці і зловживає у великих обсягах завдяки своїм неформальним зв’язкам з владою.

Вперше дослідження схем ухилення від податків було проведено у 2017 році. Тоді втрати від тіньового ринку оренди землі були третіми за обсягами після оффшор та контрабанди.

Джерело: AgroTimes

Перегляди: 2
Читай нас у та
Адреса: https://agroreview.com/content/cherez-tinovu-orendu-silhospzemel-derzhbyudzhet-shchoroku-nedootrymuye-do-22-mlrd-hrn
Like
Цікаво
Подобається
Сумно
Нічого сказати