Tempo950x100

Tempo300x100

Через трудову міграцію на українських фермах не вистачає робочих

Через трудову міграцію на українських фермах не вистачає робочих

Про це заявляє Геннадій Лапицький, фермер з Володарки, Київської області, пише apostrophe.ua.

“Зараз у вітчизняному агросекторі не вистачає робітників. Ось, наприклад, у нас є земельні ділянки, що не були пристосовані для хліборобства. Там можна висаджувати сади, але немає людей, з якими це можна робити. Зупинити трудову міграцію зможе розвиток переробки. Для цього треба, щоб землю обробляли не земельні бандити або рейдери, які заради швидкої наживи безвідповідально по 10 разів сіють соняшник і знищують родючість ґрунтів, а місцеві фермери. Адже саме вони зацікавлені у розвитку економіки, своїх громад, створення робочих місць для односельців. Щоб у нас формувався середній клас, а не клас феодалів або рейдерів та земельних бандитів”, – вважає Лапицький.

Фермер з Володарки пропонує ввести для старшокласників професійну орієнтацію, передати профтехучилища в муніципальну власність громадам, новоствореним ОТГ. Тоді їх могли б підтримати керівники місцевих підприємств та фермери, надавши свою матеріальну базу для навчання сучасних робітничих професій. Забезпечити практику, перше або навіть постійне місце роботи для молоді.

“Насамперед потрібно навести порядок, щоб фермер міг працювати, розвивати своє господарство й розвивати громаду. У нього повинна бути впевненість, що завтра не прийдуть земельні бандити і не відберуть бізнес. Ця задача вже для уряду, який сформується після формування нового складу парламенту”, – підкреслює Лапицький.

В даний момент у Геннадія Лапицького в обробці паї жителів шести сіл Володарського району. Нещодавно він побудував елеватор, який працює на альтернативній енергетиці і створив ТОВ “Сільгосптехніка Нова” з сучасним парком сільгосптехніки.

Перегляди: 1
Читай нас у та
Адреса: https://agroreview.com/content/cherez-trudovu-mihraciyu-na-ukrayinskyh-fermah-ne-vystachaye-robochyh
Like
Цікаво
Подобається
Сумно
Нічого сказати