Tempo950x100

Tempo300x100

Через високі ціни на яблука на українському ринку садівники відмовляються від експорту

Через високі ціни на яблука на українському ринку садівники відмовляються від експорту

За інформацією аналітиків EastFruit, зміцнення української валюти чинить негативний вплив на експорт яблук з України. Фактично за рік українська валюта зміцнилася на 15%, а це означає, що ціна в гривні для постачальника яблука в Україні знизилася на 15%.

Є й інший фактор, який суттєво впливає на мотивацію до експорту – це ціна, яку за яблуко готові платити покупці на внутрішньому ринку. «Рік тому, за якісне яблуко сорту «Гала», покупці в Україні платили не більше 5 грн/кг, а часто навіть менше 4 грн/кг. Сьогодні за «Галу» готові платити до 12 грн/кг в опті. Природно, що світові ціни на яблуко не виросли в два-три рази, як внутрішні ціни в Україні, тому і бажання продавати яблуко експортерам у садівників не таке сильне, як рік тому», – говорить Андрій Ярмак, економіст інвестиційного департаменту Продовольчої і сільськогосподарської організації ООН (ФАО).

На даний момент українські садівники можуть без особливих клопотів продати яблуко на внутрішньому ринку, отримавши за нього близько 50 центів США за кг. При експорті в ОАЕ і країни Південно-Східної Азії вони, в даний момент, можуть розраховувати на більш високу ціну. Однак, на тлі подорожчання гривні, різниця в ціні для багатьох вже не  є настільки істотною, щоб брати на себе безліч ризиків, з цим пов’язаних. Якщо ж продавати яблуко експортеру, то, практично всю додаткову маржу, він забере собі, тому поки що експортерам не вдається успішно конкурувати з місцевими покупцями – мережами супермаркетів та дрібної роздробом.

«На жаль, ми вимушені констатувати, що деякі українські садівники, які інвестували свій час та кошти в розвиток експорту в останні пару років, різко втратили до нього інтерес, коли на ринку склалася тимчасова ситуація з високими внутрішніми цінами на яблуко. Вони вже готові відмовитися від попередніх домовленостей з експорту, очікуючи нормальних продажів усередині країни. Поступаючи так недалекоглядно, вони ризикують втратити найголовніше – це довіра покупців і свою репутацію. А в цей час Молдова і Сербія активно нарощують присутність на тих ринках, на які ми з таким трудом виходили», – зазначає Андрій Ярмак

Нагадуємо, що в сезоні 2018/19 років Україна наростила експорт свіжого яблука на 42% до 60 тис. тонн. Це був рекордний обсяг експорту власного яблука за всю історію України. У поточному сезоні експорт яблука може знизитися через зниження виробництва продукції, а також внаслідок зростання курсу гривні.

Перегляди: 3
Читай нас у та
Адреса: https://agroreview.com/content/cherez-vysoki-ciny-na-yabluka-na-ukrayinskomu-rynku-sadivnyky-vidmovlyayutsya-vid-eksportu
Like
Цікаво
Подобається
Сумно
Нічого сказати