Чому аграрний південь може стати пустелею

Чому аграрний південь може стати пустелею

Про це Громадському радіо розповів директор Інституту водних проблем і меліорації НААН Михайло Ромащенко, повідомляє АgroРolit.com.

Експерт зазначив, що степінь загрози дефіциту води залежить від змін клімату.

“В Україні темпи підвищення середньорічної температури є найвищими серед країн Східної Європи — за останні 25 років склали близько одного градуса. Якщо ті прогнози, які були виконані в Гідрометеорологічному інституті за декількома кліматичними моделями, збережуться, то до 2100 року це підвищення температури складатиме 3,2 – 3,3 градуса. Процес змін клімату характеризується досить істотним зростанням температури на фоні практично незмінної кількості опадів або незначного зростання. А це зумовлює різке зростання сумарного випаровування — формується додатковий дефіцит. Те, що випадає як опади, надходить із поверхневим стоком із інших територій, випаровується з більшою інтенсивністю, внаслідок цього зменшуються запаси поверхневих і підземних вод. Цей процес супроводжується ще й тим, що погіршується якість води”, — сказав М. Ромащенко.

За його словами, площі зрошення в Україні з 2,5 млн га скоротилися до менш ніж 500 тисяч. До того ж, держава не турбується питаннями зрошення.

“З 1990 року практично жодної копійки в розвиток зрошення, дренажу, за виключенням утримання, не вкладається і не фінансується. Це загальновідомі речі. Тому площі зрошення з 2,5 млн га, які були в Україні, скоротилися до менш ніж 500 тисяч. Це дуже сильно загрожує опустелюванню півдня України. З тих 3,3 млн га осушувальних систем, які в нас є на півночі, сьогодні в нормальному проектному режимі, коли здійснюється водорегулювання, використовується менш ніж 500 тисяч”, — пояснив експерт.

Він вважає, що якщо в найближчий час Україна не відновить свій зрошувальний потенціал, то його буде втрачено. Тоді, за вище згаданим кліматичним прогнозом, до 2100 року вологі умови в Україні збережуться тільки на півночі або на частині Волинської області – навіть Полісся стане вододефіцитним.

Перегляди: 4
Читай нас у та
Адреса: https://agroreview.com/content/chomu-ahrarnyj-pivden-mozhe-staty-pusteleyu
Like
Цікаво
Подобається
Сумно
Нічого сказати

    24 Квітня

    Державний оператор тилу відсторонив компанію “Твій Хліб” від постачання продуктів для ЗСУ

    АРМА планує скасувати аукціон з продажу мінеральних добрив – провели без належної конкуренції

    Профільний комітет Ради закликав зберегти Міністерство аграрної політики та продовольства України

    Ціни на овочі не перекривають витрати на зберігання

    Ринок землі в ЄС: як він працює та до чого варто готуватися Україні

    На Тернопільщині створять новий індустріальний парк “Borschiv”

    Як змінилися ціни на цукор, сіль та борошно

    ВР збирається розглянути продовження строку оформлення права власності на земельні паї

    Європарламент підтримав лібералізацію торговельного режиму з Україною, посиливши захисні заходи для фермерів ЄС

    Ціни на моркву в Україні близькі до історичних антирекордів для весни

    БІЛЬШЕ НОВИН