Tempo950x100

Tempo300x100

Чому банки не поспішають кредитувати фермерів

Чому банки не поспішають кредитувати фермерів

Але банки не поспішають витрачатися і тому не з кожним аграрієм вступають у грошові відносини. Двері своїх сейфів вони відкривають лише тим з них, хто страхується.

Отримати фінансування від банку для розвитку бізнесу сільгоспвиробнику не так вже й просто. Банківські кредити інколи невигідні та потребують забезпечення застави у вигляді нерухомості або техніки, яку фермер не завжди може надати. Тому зараз розповсюдженим стало кредитування під заставу майбутнього врожаю. Але що робити, якщо очікуваний врожай так і не вдалося зібрати через погодні умови, такі як град, заморозки або посуха? Саме тому обов’язково врожай має бути застрахованим. Лише в такому випадку буде стовідсоткова гарантія відшкодування завданих збитків для сільгосппідприємств, а для банку – наявність механізму реалізації заставного права.

«Банкірів, зрозуміти можна – їм потрібні гарантії повернення позики. Незалежно від того, чи показує термометр тридцять градусів спеки або холоду, чи доймають рясні дощі, або земля страждає від гострої нестачі вологи. Важливо тепер зрозуміти сільгоспвиробника. Страхування врожаю стає для фермера гарантією отримання ним частини понесених збитків при настанні страхових випадків», – зазначає директор з інновацій та розвитку “Аграрної Агенції АГРОС”,  експерт страхового ринку Володимир Юдін.

За його словами, співпраця банку, аграріїв і страхових компаній є важливою для забезпечення передбачуваності агробізнесу та мінімізації ризиків у сільському господарстві. Але, незважаючи на те, що ризики аграрного виробництва несуть катастрофічний характер, українські аграрії, на відміну від західних колег, майже не страхують свої посіви, що загалом впливає на рентабельність усього агропромислового комплексу.

Читайте також: Як фермеру захистити свій бізнес: перспективи агрострахування в Україні

«В країні, в якій вал сільськогосподарської продукції становить близько 300 млрд. грн, рівень агрострахування не перевищує 5%.  Це означає, що сільгоспвиробники не захищені від погодних ризиків», – підкреслює Володимир Юдін.

Експерт вважає, що сільгоспвиробники активніше страхуватимуть свої врожаї у разі відкриття ринку землі в Україні.

«Після скасування мораторію, банки охоче стануть кредитувати аграріїв під заставу землі. І тут перед фермерами постане питання: як не втратити найцінніший свій актив, земельні ділянки, якщо врожай буде втрачено внаслідок погодних умов або протиправних дій. Адже передбачити заздалегідь погодні умови та фактори, які істотно можуть вплинути на врожайність, не може ніхто. Крім того, застрахувавши врожай завчасно, в подальшому вдасться уникнути багатьох проблем та  не доведеться шукати кошти в авральному порядку. Для сталого розвитку бізнесу, для впевненості у завтрашньому дні, завжди треба враховувати всі ризики та намагатися мінімізувати можливі збитки», – зазначає Володимир Юдін.

На його думку, саме агрострахування є джерелом  фінансової стабільності сільського господарства. «Я сподіваюсь, що вітчизняні аграрії страхуватимуть свої посіви не лише на вимогу фінансових установ та кредиторів, але й задля подальшого забезпечення рентабельності свого агробізнесу. Це дозволить фермерам не лише не перейматися через погодні катаклізми, а й у будь-якому випадку мати обігові кошти для подальшої господарської діяльності», – підкреслює Володимир Юдін.

«Враховуючи всі потреби вітчизняних сільгоспвиробників, компанія  “Аграрна Агенція АГРОС”   розробляє страхові продукти, які доступні, зрозумілі та цікаві для аграріїв. Ми працюємо з надійними страховими компаніями, обговорюємо з фермерами всі умови договору агрострахування та мінімізуємо вплив згубних ризиків на майбутній врожай», – зауважує  Володимир Юдін.

Довідка:
Агенство Агрос спеціалізується на одному з найскладніших видів страхування – агрострахування. Для українських агровиробників розроблені різні програми страхування сільськогосподарських культур, які включають в себе як страхування від окремих погодних ризиків, так і страхування комплексу таких ризиків.

Контактні телефони: (044) 284 94 14

 

 

 

Перегляди: 1
Читай нас у та
Адреса: https://agroreview.com/content/chomu-banky-ne-pospishayut-kredytuvaty-fermeriv
Like
Цікаво
Подобається
Сумно
Нічого сказати