Tempo950x100

Tempo300x100

Чому ДФС списує аграріям кошти з рахунків у системі адміністрування ПДВ?

Чому ДФС списує аграріям кошти з рахунків у системі адміністрування ПДВ?

Як виявилося, Державна фіскальна служба проводила помісячний перерахунок показників сум перевищення в накладних, починаючи з 1 липня, пише Аgravery.com.

В  результаті такого перерахунку майже у всіх підприємств, що застосовували спеціальний режим оподаткування, виникло від’ємне значення по формулі у СЕА ПДВ.

«Наші кошти списалися 15 листопада. Ви знаєте, дивлюся як вони їх знімали, і не можу знайти логічного пояснення, бо списання із загальної декларації робилося два рази. Навіть уявлення не маю, чого вони їх зняли. Ми одразу звернулися до Всеукраїнської Аграрної Ради, щоб дізнатися, можливо, не лише в нас така проблема, і виявили, що таки дійсно ми не одні», – розповіла Інна Мельник, бухгалтер підприємства «Перлина Поділля» (Хмельницька обл.).

«26 жовтня я помітила, що кошти з нашого рахунку пропали, хоча увечері я зробила витяг і все було добре. Ні Податкова, ніхто ніяк пояснити мені це списання не може, я не розумію, на яких підставах це відбулося, і найголовніше, навіть якщо ці гроші знялися, чому ця інформація не потрапляє до нас у витяги. Я вже дзвонила і на гарячу лінію, і писала листа, але реакції поки що не отримала», – скаржиться головний бухгалтер господарства «Відродження» (Черкаська обл.), Ірина Ткаченко.  

Як пояснила партнер аудиторської компанії Crowe Horwath AC Ukraine, голова Податкового комітету Громадської ради при Міністерстві економічного розвитку і торгівлі Ольга Богданова списання коштів відбулося тому, що Державна фіскальна служба проводила перерахунок показників сум перевищення за накладними і коригуваннями за липень-жовтень, щоб мати в базах суми не наростаючим підсумком, а помісячно. Експерт розповіла, що таким чином ДФС виконувала вимоги Податкового кодексу щодо реєстрації накладних/коригувань із запізненням в рахунок показника «Сума перевищення», незважаючи на розмір показника «Сума накладної».

«Зареєструвати із запізненням можливо тільки податкові накладні за ті звітні періоди, в яких виникло перевищення податкових зобов’язань, зазначених платником у податкових деклараціях, над сумою податку, що міститься в податкових накладних і розрахунках коригування, зареєстрованих в реєстрі», – зазначила Ольга Богданова.

Однак, за словами аудитора, агросектор неочікувано постраждав від дій ДФС. Податківці перерахували суми перевищення окремо по загальних деклараціях (у порівнянні із зареєстрованими податковими зобов’язаннями по податкових накладних/коригуваннях) та по скорочених деклараціях (у порівнянні із зареєстрованими податковими зобов’язаннями по окремих накладних за видами діяльності, що передбачають спеціальний режим оподаткування). В результаті такого перерахунку майже у всіх підприємств, що застосовували спецрежим ПДВ, виникло від’ємне значення по формулі у СЕА ПДВ.

«Але є й інші причини виникнення від’ємного значення за результатами такого перерахунку. Законодавчі підстави саме для такого алгоритму перерахунку є сумнівними, оскільки закон не містив і містить норм щодо визначення окремого показника формули СЕА ПДВ окремо по загальній та скороченій декларації», – наголосила Ольга Богданова.

Експерт порадила агропідприємствам переконатися, що вони не потрапили в цю ситуацію. А в разі, якщо виявлять списання коштів, звернутися на гарячу лінію щодо протидії корупції в ДФС, зафіксувати негативні наслідки і вимагати проведення перерахунку за новим алгоритмом (без перерахування показника «Сума перевищення» окремо по декларації загальній і скороченій). «Позиція щодо негативних наслідків такого перерахунку доведена до ДФС та Мінфіну і наразі тривають роботи, щодо змін алгоритму проведення такого перерахунку сум перевищення. Очікуємо, що найближчим часом в наслідок проведення нового перерахунку показник формули у СЕА ПДВ буде анульовано», – зазначила Ольга Богданова.

Перегляди: 7
Читай нас у та
Адреса: https://agroreview.com/content/chomu-dfs-spysuye-ahrariyam-koshty-z-rahunkiv-u-systemi-administruvannya-pdv
Like
Цікаво
Подобається
Сумно
Нічого сказати