Tempo950x100

Tempo300x100

Чому фермерські господарства відмовляються від племінної худоби

Чому фермерські господарства відмовляються від племінної худоби

Якщо звичайні українці воліють продавати молоко на ринках, то фермерські господарства, котрі масово здавали молоко на переробку, просто відмовляються від худоби.

Так сталося у з ФГ «Джерело», що у Банилові Вижницького району на Буковині, пише pogliad.ua. Раніше це господарство було одним із кращих в області – тут тримали племінних корів. Але уже 5 років, як від них відмовилися. Бо не вигідно, та й заводи не платили вчасно за здане молоко.

Голова фермерського господарства «Джерело» Ольга Соломко розповідає, що з одного гектара можна отримати 5-6 тонн молока. Це якщо корми перевести в молоко, і будуть ідеальні умови. А худоба хворіє, потребує ветеринарного догляду.

“У нас було таке, що половина племінних телят просто загинула від хвороби. І вакцини від неї не було, – каже Ольга Соломко. – Зараз за літр молока дають максимум по 10 гривень. Тому вигідніше займатися рослинництвом. Збираємо 100 центнерів кукурудзи з гектара, і вийде 40 тисяч гривень. І значно менші затрати. А тваринництвом, без підтримки держави, займаються дедалі менше”.

На сьогодні державі потрібно якісне молоко, а не молокопродукти. Чистого продукту немає. Тому переважно господарства, котрі займалися молоком, відмовляються.

“Раніше були програми для підтримки племінних ферм. Кілька років тому за теля, яке народиться, давали гроші. Тепер фінансування немає, – зазначає Ольга Соломко, – та й відшкодування ПДВ отримають не дрібні чи середні фермери, а великі. Дрібні і середні, крім відшкодування відсотків за кредитом, якщо його ще можна буде взяти, і компенсації 20% за куплену с/г техніку вітчизняного виробництва, яка, чесно кажучи, не є якісною, більше нічого й не матимуть”.

Молоко завжди проходило перевірку
 

За словами Ольги Соломко, здавали молоко з господарства спочатку на переробку на Коломийський завод, поки він працював. Потім на Городенку, і частково самі переробляли молоко, бо виготовляли і сир, і сметану, також продавали свіже молоко на ринку і закритим установам – садочкам, школам і так далі. Але нині і це заборонено – здати молоко можна лише перероблене.

“Молоко, яке ми продавали, обов’язково проходило перевірку. На кожному ринку є ветеринарна лабораторія, де визначали якість молока. Крім того, ми молоко возили в Чернівці у ветлабораторію, де проводили комплексний аналіз молока. Та й худоба завжди була під наглядом ветеринарів, – пояснює Ольга Соломко. – Тому завжди був суворий контроль. І жодного випадку отруєння чи чогось подібного від нашого молока ніколи не було”.

Перегляди: 2
Читай нас у та
Адреса: https://agroreview.com/content/chomu-fermerski-hospodarstva-vidmovlyayutsya-vid-pleminnoyi-hudoby
Like
Цікаво
Подобається
Сумно
Нічого сказати