Tempo950x100

Tempo300x100

Чому не всі виробники яблук змогли заробити в сезоні з рекордно високими цінами?

Чому не всі виробники яблук змогли заробити в сезоні з рекордно високими цінами?

Українські фермери не очікували такого розвитку подій, в квітні 2017 року гуртові покупці не давали їм спокою, а ціни на українське яблуко зростали чи не щодня. На такий же сценарій розраховували виробники і в цьому сезоні, оптимізму додавала ще й інформація про втрати урожаю через травневі морози на території України і в сусідній Польщі, яка допомогла компенсувати дефіцит пропозиції рік тому, повідомляє Інфо-Шувар.

Але, всупереч очікуванням, українське яблуко в квітні поточного сезону почало дешевшати, ціни знижувались під впливом зростання пропозиції саме вітчизняної продукції. В травні ситуація зі збутом погіршилась через ранній початок ягідного сезону, а сьогодні деякі виробники вимушені продавати яблуко по цінах, які співпадають з цінами в жовтні 2017 року, коли пропозиція була найбільшою.

«В Україні виробники планують продажі відштовхуючись не від кількості бажаючих законтрактувати їх урожай, а від результатів попереднього року і чуток, або, навіть, достовірної інформації, яку невірно трактують. Тому, не завжди вдається спрогнозувати, коли саме «випливе» на ринок цей незаконтрактований обсяг. Цього року одразу кілька досить потужних фруктових сховищ відкрились тільки у квітні і ринок одразу відреагував на це зниженням цін. Середня вартість яблука за весь сезон 17/18 була майже в 1,5 рази вищою від попереднього сезону, але ті, хто притримав яблуко до середини весни, лишились незадоволеними фінансовим результатом»,- коментує ситуацію Тетяна Гетьман, експерт плодоовочевого ринку Східної Європи

Також експерт відмітила, що Україна , яка вже вирощує понад 1,1 млн.тонн яблука, за нормальних погодних умов може щороку збільшувати урожай на 10-15%. Крім того, за останні 8-10 років в країні було збудовано багато сучасних сховищ, будівництво продовжується і нині. Завдяки цьому Україна може повністю забезпечити себе досить якісним яблуком. Питання експорту все ще лишається відкритим, за 3 роки дії російського ембарго альтернативні зовнішні ринки нашими виробниками не були напрацьовані.

«Цілком можливо що в 2018 році країна збере рекордний врожай яблука, відповідно, на зберігання також буде закладено рекордний обсяг. Переробка в структурі реалізації яблука зросте, але більшу частину врожаю фермери намагатимуться продавати на свіжому ринку. Як саме розподілиться цей обсяг протягом сезону поки що казати важко, але, скоріше за все, середня ціна в наступному сезоні буде суттєво нижчою від тієї, що склалась в цьому маркетинговому році»,- додає пані Гетьман.

За даними «Інфо-Шувар», станом на початок червня 2018 року, на найбільшому в Західному регіоні гуртовому ринку «Шувар» десертне яблуко пропонується в рекордно широкому для даного періоду діапазоні цін. Найдорожче якісне яблуко коштує 20-22 грн/кг (0,66-0,72 EUR/кг), а поряд з ним, яблуко нижчої якості пропонується по 5-8 грн/кг (0,16-0,26 EUR/кг). В травні 2018 року на майданчику ОРСП «Шувар» було продано майже 2,5 тис. тонн яблука, це в 1,5 рази більше, ніж в травні 2017 року.

Перегляди: 4
Читай нас у та
Адреса: https://agroreview.com/content/chomu-ne-vsi-vyrobnyky-yabluk-zmohly-zarobyty-v-sezoni-z-rekordno-vysokymy-cinamy
Like
Цікаво
Подобається
Сумно
Нічого сказати