Чому новий законопроект про ветмедицину треба доопрацювати?

Чому новий законопроект про ветмедицину треба доопрацювати?

Робота над нова версією Проекту Закону «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо ветеринарної медицини» тривала понад рік. Та після його оприлюднення стало зрозуміло — документ потребує значного доопрацювання. За роботу взялися профільні об’єднання, які входять до Комітету безпечності харчових продуктів і ветеринарії Громадської ради при Держпродспоживслужбі, серед яких і Асоціація «Свинарі України».

Про це повідомляє прес-служба АСУ.

Будь-який закон — інструмент, який має забезпечити функціонування системи. Проект Закону «Про ветеринарну медицину» в своїй основі чіткої системи не має, а отже, не зможе бути реалізований.

Так, у ньому відсутня вагома складова — положення щодо приватної ветеринарної практики. Обмежені функції органів державного управління в галузі ветеринарної медицини. Наприклад, у царині тваринництва положення Мінагрополітики зводяться до написання інструкцій  щодо профілактики та боротьби з інфекційними захворюваннями, вимог до центрів збору та переміщення тварин, а також збору/переробки/зберігання/маркування/транспортування репродуктивного матеріалу. При цьому найголовнішого — розробки вимог щодо утримання тварин — немає. Результат уже відомий — упродовж 4 років не можемо погодити з Регуляторною службою ветсанправила щодо утримання свиней, які б передбачали обов’язкові мінімальні вимоги щодо біобезпеки для господарств різних форм власності. Це могло б істотно покращити ефективність контролю АЧС в Україні, проте повноважень розробляти такий документ в центрального органу виконавчої влади немає і поки не з’явилося!

Ще одна інновація Проекту Закону  — необхідність отримання експлуатаційних дозволів на  ферми, хоча такі документи передбачені для операторів ринку, що займаються виробництвом та/або зберіганням харчових продуктів тваринного походження. Крім того, документ включає в себе низку положень, які регулюються іншими законами, суперечачи їм, як, наприклад, у випадку з ЗУ «Про побічні продукти тваринного походження не передбачені для споживання людиною».

«Безперечно, цей законопроект — надзвичайно важливий з огляду на забезпечення епізоотичного благополуччя країни. Новий Проект створений у рамках гармонізації із європейським законодавством, що триває. Та разом із тим, щоб документ став „робочим“, він потребує доопрацювання. Недостатньо перекласти та адаптувати вимоги, які працюють в ЄС. Треба розуміти, як вони вплинуть на систему функціонування галузі ветеринарії в Україні, наскільки можуть бути реалізовані та чи в результаті забезпечать покращення її ефективності, а не стануть, як це часто буває, черговою перепоною», — коментують в АСУ.

Перегляди: 3
Читай нас у та
Адреса: https://agroreview.com/content/chomu-novyj-zakonoproekt-pro-vetmedycynu-treba-doopracyuvaty
Like
Цікаво
Подобається
Сумно
Нічого сказати