Чому сало стає для українців делікатесом

Чому сало стає для українців делікатесом

Скибка чорного хліба і шматочок сала здорожчали з минулого року на 40%. Одна з головних причин – рекордно низьке поголів’я через африканську чуму свиней. Якщо раніше Україні вистачало м’яса і сала на себе та ще й на сусідів, то зараз ситуація кардинально протилежна, пише ТСН.

Лише цього літа почалося поступове відновлення після чуми. Втім, поки сил у промислових гігантів не вистачає, аби заповнити українські ринки продукцією.

Ще 2014 року на 100 гривень можна було купити аж чотири кілограми сала, далі ціна поступово зростала. Дійшло до того, що зараз на цю сумму вже подекуди  й кілограма не вторгувати!

Галузевий експерт Андрій Панкратов причину бачить для України неприємну  – мало свиней. “Воно зараз є найнижчим за всю історію незалежності України. Це дійсно фактор, який сприяє підвищенню цін”, – каже він.

Починаючи з вересня минулого року, свинок косила африканська чума. Лише цього літа почалося поступове відновлення. Втім, поки сил у промислових гігантів не вистачає, аби заповнити українські ринки продукцією. Плюс мінус теж саме відбувається і в приватному секторі. Дійшло до того, що  імпортуємо свинину з Німеччини та Польщі. І не просто свинину – імпортуємо сало!

“Імпорт сала він був, і був більшим, ніж імпорт свинини. Україна імпортує достатньо багато сала і  в цьому році імпорт сала склав більше ніж 200 тисяч тонн і це майже рекорд. По суті, це залишки від виробництва свинини, жир”, – каже експерт Андрій Панкратов.

Однак ціни ростуть не лише через імпорт. Бо з-за кордону – в українському розумінні – привозять зовсім не сало. То, швидше, промислові відходи, які  коштують насправді дуже дешево. Такий сальний продукт як правило йде на виробництво ковбас.

Ще одна причина – промислові гіганти і селяни почали віддавати перевагу м’ясним породам кабанчиків.  І це зразу позначилось на прилавках. Сала менше – ціна вища.

У Харкові кілограм сала коштує близько 100 гривень, а бутерброд із салом обійдеться близько шести. У Вінниці воно коштує 130 гривень, а скибка чорного хліба і 50 грамів сала – майже сім гривень. У Львові улюблений українцями продукт коштує 200 гривень за кілограм, а бутерброд – приблизно 11 гривень.

Агроексперти переконують: зараз виробники тримають високі ціни ще й через сезонний фактор. Але сподіваються на зиму: коли пропозиція збільшиться, цінники поповзуть вниз. Тож смачний бутерброд з салом буде всім по кишені.

Перегляди: 1
Читай нас у та
Адреса: https://agroreview.com/content/chomu-salo-staye-dlya-ukrayinciv-delikatesom
Like
Цікаво
Подобається
Сумно
Нічого сказати