Tempo950x100

Tempo300x100

Чому український часник програє китайському

Чому український часник програє китайському

Попри те, що виробники намагаються вийти на європейські ринки, експорт часнику хоч і дещо зріс, усе ж залишається незначним. За 2016 рік було експортовано лише 195 тонн. Про це пише landlord.ua.

«В українського часнику три проблеми – сортове розмаїття, малий діаметр і відсутність належного пакування, — каже Петро Лахай, експерт аграрних ринків УКАБ. – Його вирощують, не орієнтуючись на ринок, а потім думають, куди і як реалізувати».

Український часник, що його здають заготівельникам, має різний калібр і забарвлення. Якщо його і купують у Європі, то лише на переробку, або ж за низькою ціною. Часто він ураджений хворобами.

«Продукція дуже програє китайській. Хоча експерти зазначають, що китайський часник дуже неякісний у плані хімічного складу, бо вирощується на малих площах з інтенсивним удобренням і не дуже корисний», — каже Лахай.

2016 рік був рекордним у виробництві часнику. Українські аграрії об’єднувалися у кооперативи, аби вирощувати якісний часник певного сорту. Утім, попри хороші врожаї, обмежений експорт і велика пропозиція обвалили ціну з 80 грн/кг до 30-40 грн/кг.

Світовий обсяг виробництва часнику щорічно становить 25 млн тонн. 21 млн тонн виробляє Китай. Його частка на європейському ринку – 22%. Найбільший європейський виробник – Іспанія, неодноразово звинувачувала китайських виробників у демпінгуванні.

Перегляди: 3
Читай нас у та
Адреса: https://agroreview.com/content/chomu-ukrayinskyj-chasnyk-prohraye-kytajskomu
Like
Цікаво
Подобається
Сумно
Нічого сказати