Tempo950x100

Tempo300x100

Чому в Україні не вистачає якісного молока

Чому в Україні не вистачає якісного молока

Виробництво знижувалося, ринок чутливо реагував як на внутрішні політичні й економічні чинники, так і на світові тенденції, його лихоманило від внутрішніх галузевих проблем, пише landlord.ua.

Учасникам молочного ринку 2016 рік запам’ятався скороченням поголів’я великої рогатої худоби, зменшенням пропозицій молока, зростанням закупівельних цін і розширенням географії збуту.

Також свою роль у поглибленні ситуації відіграло скасування спецрежиму ПДВ і введення прямих дотацій. У 2017‑му, на думку експертів, ринок і далі трансформуватиметься й навчатиметься грати за новими правилами.

Досягнувши піку у 2014 році, виробивши майже 2 млн тонн молочних продуктів, галузь ось уже два роки перебуває в стані стагнації, зазначають в Асоціації виробників молока (АВМ).

Зменшення пропозиції молока на ринку на 6% в 2016‑му (дані Держстату) призвело до зниження виробництва більшості молокопродуктів. Падіння, як порівняти з 2015 роком, спостерігалося в сегментах обробленого молока — на 4%, жирних сирів — майже на 8, сухого молока й вершків — на 3, кисломолочної продукції — на 1,4%. Водночас виробництво сиру зросло на 3,9%, а вершкового масла — на 0,1%. У цілому виробництво молокопродуктів в Україні у 2016 році скоротилося на 3%. Якщо порівнювати з докризовим 2014 роком, то лідерами з падіння став сир (–13%), масло (–11,4%) та кисломолочна продукція (–11,16%). Виробництво молока знизилося найбільше (–17,08%).

За п’ять місяців 2017 року всі категорії господарств виробили 3,97 млн тонн молока, що на 1% менше, ніж за аналогічний період минулого року. За балансовими розрахунками експертів ЕДК, за означений період наповнюваність внутрішнього ринку молокосировини зменшилася майже на 5%, а споживання населенням молочної продукції в середньому становило 77,8 кг на людину.

Утім, як зазначив Максим Фастєєв, провідний аналітик молочних ринків «Інфагро», зменшення виробництва молока відбувалося шляхом скорочення в категорії господарств населення, в той час як обсяги виробництва в сільгосппідприємствах були стабільними.

Попри все Андрій Ярмак, економіст інвестиційного відділу FAO, вважає, що процеси на молочному ринку є найбільш позитивними з моменту здобуття Україною своєї незалежності. За даними FAO, зростання виробництва в сегменті сільськогосподарських підприємств, що спеціалізуються на виробництві молока, навіть у найскладніші 2014–2016 роки перевищувало 10% щорічно, що є найвищими темпами зростання виробництва молока у світі. Збільшення частки промислового виробництва молока у 2016 році становило 26%, а частка молока сорту екстра та вищого досягла 51,3%, що вперше становило понад половину всього виробленого молока.

І все ж виробництво якісного молока в Україні поки що недостатнє. «Інвестиції у виробництво одного літра молока в 10 разів більше за інвестиції в переробку цього літра. Це дуже великі гроші, що досягають $250 тис. на одну корову в промисловому молочному комплексі. І повертаються вони повільно, — каже Ярмак і з оптимізмом додає, — Незважаючи на майже повну відсутність довгих кредитів на адекватних умовах, сьогодні в Україні будується або реконструюється понад 100 промислових молочних комплексів».

Перегляди: 2
Читай нас у та
Адреса: https://agroreview.com/content/chomu-v-ukrayini-ne-vystachaye-yakisnoho-moloka
Like
Цікаво
Подобається
Сумно
Нічого сказати