Чому в Україні немає справжнього розвитку сільгоспкооперативів

Чому в Україні немає справжнього розвитку сільгоспкооперативів

Про це у коментарі «Вечірнім Вістям» повідомив президент Асоціації фермерів та приватних землевласників Іван Томич.

“Головним гальмуючим елементом розвитку кооперативів було й є неврегульоване питання оподаткування сільськогосподарських обслуговуючих кооперативів. Податкова політика для аграріїв до об’єднання передбачала сплату фіксованого податку. Коли ж люди створювали кооператив, податкове навантаження збільшувалося втричі”, – зауважив Іван Томич.

Другим фактором є те, що в кооперативи об’єднуються дрібні виробники, фізособи та власники особистих селянських господарств, які не можуть похвалитися великими статками.

“На жаль, за новітню історію в нас було створено за міжнародної технічної допомоги близько половини кооперативів. Правда, після завершення цих проектів створені кооперативи зникали. Тому відсутність державної підтримки й підтримки на місцях є другою головною проблемою, через яку в нас немає розвинутої системи сільськогосподарської кооперації”, – розповідає Іван Томич.

“Третє – у нас критично мала кількість сімейних фермерських господарств, які розкидані по всій країні. Порівняно з європейськими країнами різниця – у 400-700 разів. Тобто в нас немає достатньої кількості сімейних ферм, які можуть об’єднуватись у сільськогосподарські кооперативи. Зрозуміло, що селянину з однією корівкою чи тому, хто має півгектара землі, невигідно долучатися до інших виробників. А ось коли господарство вже обробляє десятки гектарів землі чи має десятки корів, йому кооперація буде вкрай вигідною. Але таких в Україні, на жаль, критично мало, та й ті із року в рік зникають.

Ще одна прогалина – впродовж новітньої історії України проводилася мізерна кількість освітніх й інформаційних програм. Та й підготовка фахівців – організаторів кооперативів вишами та коледжами фактично звелася нанівець. А обслуговуюча кооперація – це в першу чергу знання, уміння й розуміння суті об’єднання.

На жаль, у мене є побоювання, що навіть новий закон у разі його ухвалення у другому читанні та в цілому не надасть поштовху розвитку кооперативного руху. Поки не буде принаймні 300 тисяч сімейних ферм, об’єднуватися в кооперативи буде невигідно”,- резюмує Іван Томич. 

 

Перегляди: 2
Читай нас у та
Адреса: https://agroreview.com/content/chomu-v-ukrayini-nemaye-spravzhnoho-rozvytku-silhospkooperatyviv
Like
Цікаво
Подобається
Сумно
Нічого сказати