Tempo950x100

Tempo300x100

Чому в Україні знову подешевшала цибуля?

Чому в Україні знову подешевшала цибуля?

За даними «Інфо-Шувар», тільки з середини січня ціни на продукцію встигли знизитись на 5%, зрости на 20% і знов впасти на 6%. Такі стрибки цін фахівці «Інфо-Шувар» пов’язують із нерівномірністю попиту та пропозиції на ринку.

Від початку минулого робочого тижня активність покупців на ринку була не надто високою, але перед останніми вихідними попит суттєво пожвавився. Слід зазначити, що протягом всього січня на ринок України продовжувала надходити цибуля із Узбекистану та Казахстану, але цієї пропозиції було недостатньо для того, щоб втримати ціни в кінці минулого тижня, в п’ятницю вони сягнули позначки 16-17 грн/кг (0,5-0,53 EUR/кг). Втім, вже на вихідних попит знов знизився і це одразу вплинуло на вартість продукції, сьогодні на гуртових ринках пропонується переважно імпортна цибуля по 14-16 грн/кг (0,44-0,5 EUR/кг). Оператори гуртових ринків кажуть, що падіння попиту в другій половині січня цілком зрозуміле – люди витратили гроші на свята і тепер заощаджують. Продавці цибулі сподіваються на те, що в лютому ціни на цибулю встановлять ще не один рекорд.

«Протягом зими на гуртових ринках України переважно продавалась імпортна цибуля, українські фермери продовжували спостерігати за зростанням ціни, утримуючись від продажів. Більшість із наших виробників та перекупників вважають, що краща ціна ще попереду і це, на мою думку, не найкраща тактика, яка дозволяє заробляти імпортерам. Вже неодноразово повідомлялось про те, що якість української цибулі в цьому сезоні не найкраща, тобто, відсоток втрат протягом зберігання може бути відносно високим. Навесні українським фермерам знадобляться гроші на підготовку до нового сезону і вони почнуть розпродавати запаси, тобто, це призведе до помітного зростання пропозиції. В таких умовах діапазон цін часто стає дуже широким за рахунок зниження мінімальної ціни. Іншими словами, на гарантований заробіток можуть розраховувати виробники, які запропонують ринку якісну цибулю, дорого продати некондиційну продукцію, швидше за все, не вдасться і це пряма загроза для перекупників, які восени скуповували будь-яку цибулю за будь-які гроші»,- коментує ситуацію Тетяна Гетьман, керівник «Інфо-Шувар».

За даними «Інфо-Шувар», у найближчі дні в Україні очікується зростання пропозиції імпортної цибулі – українські перекупники зреагували на підвищення внутрішньої ціни збільшенням замовлення в Казахстані. Аналогічна ситуація сьогодні спостерігається і в країнах ЄС. Підвищена активність закупівельників із Європи теж впливає на ціни в Казахстані, від початку січня цибуля експортної якості в цій країні зросла в ціні на 10-15% до $0,10-0,13/кг. В Україні казахстанська цибуля затребувана і на свіжому ринку, і з боку підприємств переробної галузі. В країнах ЄС казахстанська цибуля переважно використовується для потреб переробних підприємств.

Перегляди: 1
Читай нас у та
Адреса: https://agroreview.com/content/chomu-v-ukrayini-znovu-podeshevshala-cybulya
Like
Цікаво
Подобається
Сумно
Нічого сказати