Чорний ринок мінеральних добрив: російська загроза українському АПК

Чорний ринок мінеральних добрив: російська загроза українському АПК

І це тільки офіційні дані, без урахування чорного ринку. Підсумок: 70% національного ринку контролюють виробники з Росії. Контрафактна продукція низької якості завдає збитків фермерам та несе загрозу агропромислового комплексу країни, пише znaj.ua.

Росія тримає 70% ринку мінеральних добрив

П’ятий рік поспіль Росія залишається беззаперечним лідером – імпортером мінеральних добрив. У 2017 р. звідти в Україну прийшло 915 тис. т азотних добрив і 1,7 млн т фосфорних. Інші країни-імпортери відстають в рази. У грошах це $2 млрд, що в 2,5 рази більше, ніж в 2016 р.

“Ми фіксуємо безпрецедентно високі темпи імпорту хімічної продукції, включаючи мінеральні добрива, за останні два-три роки. Показник 2017 року – імпорт склав приблизно $10 млрд, що в порівнянні з 2016 роком десь плюс 17-18%”, – зазначає президент УСПП Анатолій Кінах.

Основна причина засилля російської продукції в тому, що український виробник мінеральних добрив програє в собівартості. За даними Українського союзу промисловців і підприємців, якщо у нас провести тонну карбаміду коштує $260, то в Росії $90-105. Зростання тарифів на залізничні перевезення на 100% і електроенергії більш ніж на 90%, а також ціна природного газу в $414 за 1000 кубометрів зробили українських хіміків неконкурентоспроможними навіть на рідному ринку, що вже говорити про міжнародний.

“Якщо в 2015 році було імпортовано добрив на $667 млн, в 2016-му ця цифра зросла до $783 млн, а в 2017-му, коли ми почали активно боротися: заборони, мита, ця цифра збільшилася до $1,997 млрд. І хочу підкреслити, що 70% імпортованих добрив – російські”, – заявив президент Союзу хіміків України Олексій Голубов.

У цьому році Кабмін продовжив захищати український ринок від російських компаній. 26 березня 2018 р. Міжвідомча комісія з міжнародної торгівлі розширила дію антидемпінгових заходів на імпорт в Україну аміачної селітри походженням з Росії. Антидемпінгове мито відтепер становить 42,96%. Нагадаємо, що з травня 2017 року Україна ввела антидемпінгові мита в розмірі 31,84% на інші добрива азотної групи: карбамід і карбамідно-аміачну суміш.

“Завдяки антидемпінговим заходам вдалося добитися зниження частки російських міндобрив з 70 до 56%”, – говорив навесні перший заступник міністра аграрної політики і продовольства Максим Мартинюк.

Три схеми незаконного потрапляння російських добрив в Україну.

Перший: підроблені документи на ввезену продукцію. На умовах анонімності один з колишніх митників розповів одну з історій, як російські добрива надходять у нашу країну: “Приходить до нас залізничний склад з Росії з добривами, на які накладено ембарго. Природно, його не пропускають. Склад відганяють у відстійник на територію РФ, причому українські митники його чудово бачать. Він стоїть там три-чотири дні, а потім спокійно підходить знову з тим самим вмістом, але вже з абсолютно іншими документами”.

Крім залізниці, продукція заїжджає через морські порти. Всього лише два з них сертифіковані для приймання добрив – “Инотерра” і ТИС.

Другий шлях: продаж російських мінеральних добрив під виглядом українських. У цій схемі також використовується залізниця. Товар російського виробництва завозиться в Україну, і вже тут ділки фасують його в українську упаковку. На жаль, фермери трапляються на такий “маркетинговий хід”, намагаючись підтримувати українського товаровиробника, а на ділі виручають гривнями північного сусіда.

Третій шлях: завезення російських добрив під торговими марками Білорусі, Казахстану і Узбекистану. З Росії в ці країни йдуть постачання мінеральних добрив промисловими партіями. На місцях вони фасуються в упаковку місцевих фірм і вже під виглядом нібито білоруських, казахстанських і узбецьких товарів потрапляють в Україну.

“Неможливо порахувати, скільки (контрабанди) йде, яким чином, через Білорусь, через наші області, через інші кордони проникає в Україні. Але ця проблема є. Є питання і в тому, що якість російських мінеральних добрив у зв’язку з тим, що вони потрапляє різними шляхами, досить низька. І це серйозно вносить дисбаланс на ринку мінеральних добрив”, – говорить президент Союзу учасників сільськогосподарських обслуговуючих кооперативів Іван Томич.

Тільки за офіційними даними, в січні-лютому 2018 р. завезли азотних добрив з Узбекистану 93 тис. т, Білорусі – 46 тис. т, Казахстану – 26 тис. т.

“Щодо контрабанди я практично впевнений, що це є. Те, що зараз відбувається у тієї ж зони АТО, як звідти переміщуються вантажі, це абсолютно можливо”, – підтверджує заступник генерального директора Асоціації міжнародних експедиторів України Віктор Берестенко.

У засилля російської контрабанди є два негативних наслідки для України: знищення власної хімічної промисловості та агропромислового комплексу із-за неякісних добрив, в один голос кажуть експерти.

У нинішній аграрний сезон в ЗМІ з’явилися новини, що врожай українських фермерів постраждав через використання дешевих мінеральних добрив, вироблених в Росії і завезених контрабандою.

“Є сотні і тисячі випадків отруєння хімікатами, зокрема гербіцидами. Масово отруюються не тільки комахи і бджоли, а й діти сільські теж отруюються, страждають. І навіть є летальні випадки”, – стверджує Іван Томич. До того ж дешевий контрафакт виснажує українські чорноземи і на роки знижує потенційно високі врожаї.

В результаті чорного ринку російських мінеральних добрив Україна втрачає власну хімічну промисловість, а сільське господарство – урожай та експортний потенціал. $2 млрд, на які закуповуються добрива в Росії, – надмірно щедра плата в умовах гібридної війни.

Перегляди: 7
Читай нас у та
Адреса: https://agroreview.com/content/chornyj-rynok-mineralnyh-dobryv-rosijska-zahroza-ukrayinskomu-apk
Like
Цікаво
Подобається
Сумно
Нічого сказати